Data: 2000-02-06 04:27:45
Temat: Re: bigos
Od: af <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw wrote:
> Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>
> >
> > Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
> > W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
> > chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
> > Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
> > poslac.
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
> niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
> nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
> kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
> Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
> smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
> zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
> podawana odgrzana.
> Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
> oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
> zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
> To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
> wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
>
> Wladyslaw
Oczywiscie, ze sie wywodzi, tyle, ze zabojady zle przetlumaczyli przepis.
F.
PS....przeciez i Ameryke odkryl nie Kolumb a Jan z Kolna....
|