Data: 2000-02-05 09:21:17
Temat: Re: bigos
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>
> Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
> W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
> chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
> Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
> poslac.
>
> Przemyslaw Koziarski
Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
podawana odgrzana.
Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
Wladyslaw
|