Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.me
max.krakow.pl!wenus.oho.com.pl!Eleet.ampr.gliwice.pl!news.wwek.wwi.pl!news.tpne
t.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Message-ID: <20000205102008235362@[192.168.0.11]>
References: <3...@s...net.pl> <3...@j...krakow.pl>
<87emhk$g7u$1@sunsite.icm.edu.pl>
Organization: Telezynski i Syn
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 27
Date: Sat, 05 Feb 2000 09:21:17 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.57.103
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 949742477 212.160.57.103 (Sat, 05 Feb 2000 10:21:17 MET)
NNTP-Posting-Date: Sat, 05 Feb 2000 10:21:17 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22471
Ukryj nagłówki
Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>
> Przeciez nikt nie wazy kilebasek i kapusty :))
> W grudniu albo na poczatku stycznia podawalem tu przepis na alzackie
> chucroute garnie (pewnie znowu zle napisalem). Radze odnalezc i sprobowac.
> Jakby nie bylo juz na serwerze to u mnie jest na pewno i moge jeszcze raz
> poslac.
>
> Przemyslaw Koziarski
Choucroute, ktore znam niestety tylko z literatury, to jednak inne danie
niz nasz bigos. Skladnikow miesnych nie kraje sie na male kawalki, i
nie miesza z kapusta, lecz uklada w niej w duzych porcjach, np.
kielbaski w calosci. Nastepnie stosunkowo krotko gotuje. Robert
Courtine przytacza opinie Leona Beyera, znanego alzackiego winiarza i
smakosza, wedlug ktorego choucrote powinna byc zrobiona ze swiezo
zakiszonej kapusty, gotowana najwyzej poltorej godziny i nigdy nie
podawana odgrzana.
Ponadto obawiam sie, ze prawdziwe alzackie choucroute wyjdzie tylko y
oryginalnych alzackich skladnikow -- kielbasek, krwawej kiszki, a
zapewne tez z alzackiej kapusty, specjalnie na to danie kiszonej.
To wszystko nie zmienia faktu, ze w sensie historycznym choucroute
wywodzi sie zapewne z naszego bigosu.
Wladyslaw
|