« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-23 12:19:11
Temat: chleb Fiony - katastrofa :-(Od jakiegoś czasu zbierałam się, żeby upiec chleb Fiony. Tak wiele osób go
chwaliło, że postanowiłam też spróbować.
Na początku ciasto wyrosło bardzo ładnie, ale potem w foremkach już nie
zwiększało swojej objętości.
Ostatecznie wyszedł sam zakalec w środku. Właśnie jemy skórkę z masłem i
jest pyszna. Szkoda, że reszta się nie nadaje do niczego.
Nie wiem, dlaczego. Wszystko robiłam zgodnie ze wskazówkami.
POzdrawiam.
Barbara, co chyba już nie będzie piekła chleba w domu :-(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-23 20:22:40
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(
Użytkownik "Barbara" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:d1rmrh$t4u$1@opal.icpnet.pl...
> POzdrawiam.
> Barbara, co chyba już nie będzie piekła chleba w domu :-(
ja piekłam z tej samej mąki, na tych samych drożdżach itp.... różniła się
tylko temperaturą woda użyta na początku (raz była ciepła a raz bardzo
ciepła) i chlebek wyrósł inaczej..
Nie poddawaj się.
Piekarnik masz gazowy czy elektryczny? Gdzieś przeczytałam, że lepiej nie
używać termoobiegu
Kalina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-23 21:50:06
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(> Barbara, co chyba już nie będzie piekła chleba w domu :-(
>
>
Hmmm pewności to ni mam bo moje doświadczenia z chlebkiem tyczą się ino
automatów ale z tego zo pamiętam takie rośnięcie i opadanie chleba jest
efektem dodania niewłasciwej ilości drożdży.
pozdrawiam
Sławek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 08:21:21
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(> ja piekłam z tej samej mąki, na tych samych drożdżach itp.... różniła się
> tylko temperaturą woda użyta na początku (raz była ciepła a raz bardzo
> ciepła) i chlebek wyrósł inaczej..
> Nie poddawaj się.
> Piekarnik masz gazowy czy elektryczny? Gdzieś przeczytałam, że lepiej nie
> używać termoobiegu
> Kalina
Mam piekarnik elektryczny i nie uzyłam termoobiegu. Włączyłam go później,
kiedy widziałam, że po godzinie pieczenia ciasto wciąż jest surowe.
Na razie dam sobie spokój z chlebem domowej roboty.
Niedługo zabiorę się za babkę drożdżową i mam nadzieję, że się uda.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 08:22:45
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(> Hmmm pewności to ni mam bo moje doświadczenia z chlebkiem tyczą się ino
> automatów ale z tego zo pamiętam takie rośnięcie i opadanie chleba jest
> efektem dodania niewłasciwej ilości drożdży.
> pozdrawiam
> Sławek
Drożdży dodałam tyle, ile było w przepisie. Starałam się nie kombinować za
pierwszym razem. Nie dodałam też żadnego ziarna, tylko mąkę zwykłą zmieszaną
z razową.
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 11:12:39
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(Witaj Basiu!
Chyba nie ma jednoznacznej wskazowki...
Mnie tez sie 3-krotnie nie udal - porazka :(
Zauwazylam, ze zawsze jest ok jak uzywam pszennej maki, a z razowa jak w
totolotku: wyjdzie badz nie ze wskazaniem na nie, niestety...
Na Wielkanoc pewnie upieke.. bardzo fajnie smakuje wlasny chlebek do bialego
barszczu :)
Wesolych Swiat!
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 14:34:45
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(wlasnie zrobilam chleb na mące razowej, coś słabo rosł i dorzuciłam
drożdży.....
stygnie więc go jeszcze nie przekroiłam....ale po tym co przeczytałam to aż
się boję :(
najwyżej zjem go sama...po cichu żeby nikt nie widział
Kalina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 18:03:34
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !W: news:d1rmrh$t4u$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Od jakiegoś czasu zbierałam się, żeby upiec chleb Fiony. Tak
> wiele osób go chwaliło, że postanowiłam też spróbować.
Na pomoc !
Ja chcę spróbować ! Ale gugle wyrzuca tylko opisy jaki to on dobry a nigdzie
nie mogę znaleźć przepisu jak się go robi !!!
Napiszcie linka do przepisu albo może ktoś mógłby wrzucić ...
Proszę ... ! ;-) Tak ładnie się uśmiecham !
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 18:34:11
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !Sławek SWP <s...@w...pl> napisał(a):
> Ja chcę spróbować ! Ale gugle wyrzuca tylko opisy jaki to on dobry a nigdzie
> nie mogę znaleźć przepisu jak się go robi !!!
bo trzeba było użyć takich słów kluczowych:
chleb Fiona mąka :)))
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3491
lub na newsach (szukałam jako "chleb Fiona rzadkie" bo to rzadkie ciasto :)
http://42.pl/url/bpK
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 18:51:38
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(Witaj,
> Chyba nie ma jednoznacznej wskazowki...
> Mnie tez sie 3-krotnie nie udal - porazka :(
A już myślałam, że tylko mnie udało się go zepsuć.
> Zauwazylam, ze zawsze jest ok jak uzywam pszennej maki, a z razowa jak w
> totolotku: wyjdzie badz nie ze wskazaniem na nie, niestety...
Piekłam go właśnie z mieszaniny mąki pszennej i razowej. Następnym razem,
jak przeboleję ten nieudany eksperyment, spróbuję tylko z mąki pszennej.
> Na Wielkanoc pewnie upieke.. bardzo fajnie smakuje wlasny chlebek do
> bialego
> barszczu :)
Ja też miałam ochotę na świeży chleb, ale ostatecznie zajadałam się świeżą
skórką z masłem i powidłami morelowymi.
Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |