| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-24 19:23:43
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !W: news:d1v172$npg$1@inews.gazeta.pl
Od: Atunia <a...@g...pl>
Było:
> bo trzeba było użyć takich słów kluczowych:
> chleb Fiona mąka :)))
Księżniczka ?
Już robię, nie wiem tylko czy reszta domowych zjadaczy pójdzie spać głodna
czy najedzona ... ?
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-25 10:17:10
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !> Księżniczka ?
Nie ksiezniczka a królewna! :p
>
> Już robię, nie wiem tylko czy reszta domowych zjadaczy pójdzie spać głodna
> czy najedzona ... ?
Daj znac jak sie udalo!
BTW:
nie wiem kto wrzucil przepie do Puszkkki.
Strasznie mi sie podobal komentarz kogos kto zaliczyl polski :D
O rany!
Wiedzialam ze chlebkowy zapach wplywa dobrze na atmosfere w domku, ale do glowy
mi nie przyszlo, ze mam moc poprawy ocen. Fajnie ! :)
Wesolych Swiat jeszcze raz Wszystkim Wam zycze :)
Kasia Grzybowska aka Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-25 15:13:38
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !W: news:39a6.00001394.4243e526@newsgate.onet.pl
Od: Fiona <k...@p...onet.pl>
Było:
> Daj znac jak sie udalo!
Skończył się piec o 1:00
Dwa bochenki (keksówki) poszły na śniadanie, norma to jest jeden tej
wielkości.
Mam zamówienie na 6 bochenków i jeszcze na święta drugie tyle muszę zrobić
...
> Wesolych Swiat jeszcze raz Wszystkim Wam zycze :)
Ja też !
Wszystkim życzę szczęśliwych, radosnych i wesołych świąt
oraz przepięknej pogody podczas spaceru.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-25 15:24:45
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !> Skończył się piec o 1:00
> Dwa bochenki (keksówki) poszły na śniadanie, norma to jest jeden tej
> wielkości.
> Mam zamówienie na 6 bochenków i jeszcze na święta drugie tyle muszę zrobić
> ...
Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne podejście do
chleba Fiony.
Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-26 05:58:52
Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(
> Barbara, co chyba już nie będzie piekła chleba w domu :-(
>
>
Podaję wam przepis na chleb, który udaje się zawsze. Po prostu taka
jego uroda, że wychodzi nawet początkującemu. Ja robię go z dużą
ilością kminku i siemienia lnianego. Polecam też z suszonymi śliwkami
i morelami pociętymi w paseczki.
Moje uwagi do poniższego przepisu: ciasto wyrabiam nie ręcznie,
a za pomocą ręcznego robota z z dwoma spiralkami. Przykrywam nie
folią, a lnianym ręcznikiem.
I jeszcze jedna sztuczka, którą pokazała mi żona: Jeśli chleb
nie chce wyjść z foremki, to trzeba ją położyć do góry nogami
(chlebem w dół) i obłożyć ściereczkami umaczanymi w zimnej
wodzie. Po kilkunastu sekundach chłodzenia chleb wyskakuje
z formy aż miło. Jeśli nie wyskoczy za pierwszym razem, to
schładzanie formy należy powtórzyć. U mnie sposób działał
za każdym razem, więc chyba skuteczny.
A teraz cytat za kolegą CarlBerg ze strony www.browar.biz
konkretnie stąd:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=45662&p
age=1&pp=20
Kolejny przykład to nasz codzienny chlebek pszenny - również dość
prosty przepis, choć wymagający nieco więcej pracy.
Bez wysiłku wykona go każdy nawet jeszcze dziś (mając pod
ręką odpowiednią mąkę i piekarnik).
Podane proporcje dotyczą zrobienia 3 bochenków
- 1,4 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży i łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Świeże drożdże pokruszyć i wsypać do 900 ml ciepłej wody posłodzonej
cukrem pudrem, zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowane drożdże wlać do dużej miski, dodać olej, sól i cukier
- wymieszać. Następnie dodać ok. 90% mąki i dobrze wymieszać, aż
powstanie miękkie ciasto. Uformować kulę i ugniatać ciasto przez
15 minut, aż zrobi się gładkie i będzie się "ciągnąć". Tak wyrobione
ciasto przykryć w misce folią i poczekać, aż dwukrotnie zwiększy
objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, posypać lekko mąką i umieścić
w trzech foremkach - uprzednio posmarowanych oliwą. Przykryć folią
i postawić w ciepłym miejscu na godzinę. Po wyrośnięciu chlebki naciąć
i wsadzic formy z ciastem do rozgrzanego piekarnika (220'C).
Piec 35-45 minut, na chwilę przed wyciągnięciem posmarować chleby
zimną wodą.
Po upieczeniu chlebki kładziemy na lnianej szmatce, która będzie
odtąd "mieszkankiem" dla naszego chleba.
Piec można w formach, uzyskamy wtedy kształt formy. Można jednak
z nich zrezygnować i formować ręcznie dowolne kształty - od okrągłych
po znane nam kształty chlebów sklepowych.
Co do mąki - najlepiej używać tych z grubego przemiału (typ 650
i wzwyż). Mąki tortowe nadają się na bułki, do chlebka raczej nie.
Można dodawać również powiedzmy 1/4 mąki żytniej - chlebek tylko
na tym zyska. Na mące 500 również chlebek się zrobi, choć będzie
przypominał bardziej hmmm ... bułkę paryską - zresztą znakomity
na śniadanko z domowymi powidłami
Piotr
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-26 10:08:21
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !W: news:d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
1 Szklanka pszennej razowej reszta - bez 1 szklanki - pszennej tortowej.
> Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne
> podejście do chleba Fiony.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-26 14:37:39
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !W: news:d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
> Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne
> podejście do chleba Fiony.
>
> Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej
> Nocy. Barbara.
Zmieniłem trochę przepis, po tej zmianie udaje się zawsze ! (Wykonałem już 5
pieczeń no to chyba jestem doświadczony ;-) - tylko raz się nie udało gdy
zrobiłem: albo za gorącą wodę albo 50g drożdży. Nie wiem które ...)
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
>(ok.50st.C)
Woda może być ciepła ale nie może parzyć ! Parząca zabija drożdże i one -
takie martwe - nie chcą pracować.
> 50 g swiezych drozdzy
100g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze
> zwykla
> 1 czubata lyzka soli
1 płaska łyżka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> olej lub (w wersji lakto-wegetarianskiej) maselko do wysmarowania foremek
>(2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich posypania
Otręby owsiane, nie bułka. Podejrzewam, że nie muszą być owsiane ...
>
> ew. dodatki, np pestki slonecznika lub sezam lub kminek
Dodatki muszą być dodane na początku razem ze wszystkimi składnikami.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-26 17:12:47
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !> Zmieniłem trochę przepis, po tej zmianie udaje się zawsze ! (Wykonałem już
> 5 pieczeń no to chyba jestem doświadczony ;-) - tylko raz się nie udało
> gdy zrobiłem: albo za gorącą wodę albo 50g drożdży. Nie wiem które ...)
> ...
Dziękuję serdecznie. Postaram się kiedyś jeszcze zrobić kolejne podejście.
Na razie jednak zachwycam się babą wielkanocną, jaką dzisiaj upiekłam z
przepisu Magdaleny Bassett.
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |