Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb Fiony - katastrofa :-(

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb Fiony - katastrofa :-(

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-24 19:23:43

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W: news:d1v172$npg$1@inews.gazeta.pl
Od: Atunia <a...@g...pl>
Było:
> bo trzeba było użyć takich słów kluczowych:
> chleb Fiona mąka :)))

Księżniczka ?


Już robię, nie wiem tylko czy reszta domowych zjadaczy pójdzie spać głodna
czy najedzona ... ?

--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-25 10:17:10

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: "Fiona" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Księżniczka ?

Nie ksiezniczka a królewna! :p

>
> Już robię, nie wiem tylko czy reszta domowych zjadaczy pójdzie spać głodna
> czy najedzona ... ?

Daj znac jak sie udalo!

BTW:
nie wiem kto wrzucil przepie do Puszkkki.
Strasznie mi sie podobal komentarz kogos kto zaliczyl polski :D
O rany!
Wiedzialam ze chlebkowy zapach wplywa dobrze na atmosfere w domku, ale do glowy
mi nie przyszlo, ze mam moc poprawy ocen. Fajnie ! :)

Wesolych Swiat jeszcze raz Wszystkim Wam zycze :)

Kasia Grzybowska aka Fiona




--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 15:13:38

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W: news:39a6.00001394.4243e526@newsgate.onet.pl
Od: Fiona <k...@p...onet.pl>
Było:
> Daj znac jak sie udalo!

Skończył się piec o 1:00
Dwa bochenki (keksówki) poszły na śniadanie, norma to jest jeden tej
wielkości.
Mam zamówienie na 6 bochenków i jeszcze na święta drugie tyle muszę zrobić
...

> Wesolych Swiat jeszcze raz Wszystkim Wam zycze :)

Ja też !

Wszystkim życzę szczęśliwych, radosnych i wesołych świąt
oraz przepięknej pogody podczas spaceru.


--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 15:24:45

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: "Barbara" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Skończył się piec o 1:00
> Dwa bochenki (keksówki) poszły na śniadanie, norma to jest jeden tej
> wielkości.
> Mam zamówienie na 6 bochenków i jeszcze na święta drugie tyle muszę zrobić
> ...

Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne podejście do
chleba Fiony.

Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-26 05:58:52

Temat: Re: chleb Fiony - katastrofa :-(
Od: p...@b...pl szukaj wiadomości tego autora


> Barbara, co chyba już nie będzie piekła chleba w domu :-(
>
>

Podaję wam przepis na chleb, który udaje się zawsze. Po prostu taka
jego uroda, że wychodzi nawet początkującemu. Ja robię go z dużą
ilością kminku i siemienia lnianego. Polecam też z suszonymi śliwkami
i morelami pociętymi w paseczki.
Moje uwagi do poniższego przepisu: ciasto wyrabiam nie ręcznie,
a za pomocą ręcznego robota z z dwoma spiralkami. Przykrywam nie
folią, a lnianym ręcznikiem.
I jeszcze jedna sztuczka, którą pokazała mi żona: Jeśli chleb
nie chce wyjść z foremki, to trzeba ją położyć do góry nogami
(chlebem w dół) i obłożyć ściereczkami umaczanymi w zimnej
wodzie. Po kilkunastu sekundach chłodzenia chleb wyskakuje
z formy aż miło. Jeśli nie wyskoczy za pierwszym razem, to
schładzanie formy należy powtórzyć. U mnie sposób działał
za każdym razem, więc chyba skuteczny.

A teraz cytat za kolegą CarlBerg ze strony www.browar.biz
konkretnie stąd:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=45662&p
age=1&pp=20

Kolejny przykład to nasz codzienny chlebek pszenny - również dość
prosty przepis, choć wymagający nieco więcej pracy.
Bez wysiłku wykona go każdy nawet jeszcze dziś (mając pod
ręką odpowiednią mąkę i piekarnik).
Podane proporcje dotyczą zrobienia 3 bochenków

- 1,4 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży i łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru

Świeże drożdże pokruszyć i wsypać do 900 ml ciepłej wody posłodzonej
cukrem pudrem, zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Przygotowane drożdże wlać do dużej miski, dodać olej, sól i cukier
- wymieszać. Następnie dodać ok. 90% mąki i dobrze wymieszać, aż
powstanie miękkie ciasto. Uformować kulę i ugniatać ciasto przez
15 minut, aż zrobi się gładkie i będzie się "ciągnąć". Tak wyrobione
ciasto przykryć w misce folią i poczekać, aż dwukrotnie zwiększy
objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, posypać lekko mąką i umieścić
w trzech foremkach - uprzednio posmarowanych oliwą. Przykryć folią
i postawić w ciepłym miejscu na godzinę. Po wyrośnięciu chlebki naciąć
i wsadzic formy z ciastem do rozgrzanego piekarnika (220'C).
Piec 35-45 minut, na chwilę przed wyciągnięciem posmarować chleby
zimną wodą.

Po upieczeniu chlebki kładziemy na lnianej szmatce, która będzie
odtąd "mieszkankiem" dla naszego chleba.

Piec można w formach, uzyskamy wtedy kształt formy. Można jednak
z nich zrezygnować i formować ręcznie dowolne kształty - od okrągłych
po znane nam kształty chlebów sklepowych.

Co do mąki - najlepiej używać tych z grubego przemiału (typ 650
i wzwyż). Mąki tortowe nadają się na bułki, do chlebka raczej nie.
Można dodawać również powiedzmy 1/4 mąki żytniej - chlebek tylko
na tym zyska. Na mące 500 również chlebek się zrobi, choć będzie
przypominał bardziej hmmm ... bułkę paryską - zresztą znakomity
na śniadanko z domowymi powidłami

Piotr


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-26 10:08:21

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W: news:d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?

1 Szklanka pszennej razowej reszta - bez 1 szklanki - pszennej tortowej.

> Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne
> podejście do chleba Fiony.



--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-26 14:37:39

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W: news:d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
> Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne
> podejście do chleba Fiony.
>
> Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej
> Nocy. Barbara.


Zmieniłem trochę przepis, po tej zmianie udaje się zawsze ! (Wykonałem już 5
pieczeń no to chyba jestem doświadczony ;-) - tylko raz się nie udało gdy
zrobiłem: albo za gorącą wodę albo 50g drożdży. Nie wiem które ...)

> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
>(ok.50st.C)

Woda może być ciepła ale nie może parzyć ! Parząca zabija drożdże i one -
takie martwe - nie chcą pracować.

> 50 g swiezych drozdzy

100g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru

> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze
> zwykla
> 1 czubata lyzka soli

1 płaska łyżka soli

> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> olej lub (w wersji lakto-wegetarianskiej) maselko do wysmarowania foremek
>(2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich posypania

Otręby owsiane, nie bułka. Podejrzewam, że nie muszą być owsiane ...

>
> ew. dodatki, np pestki slonecznika lub sezam lub kminek

Dodatki muszą być dodane na początku razem ze wszystkimi składnikami.


--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-26 17:12:47

Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: "Barbara" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zmieniłem trochę przepis, po tej zmianie udaje się zawsze ! (Wykonałem już
> 5 pieczeń no to chyba jestem doświadczony ;-) - tylko raz się nie udało
> gdy zrobiłem: albo za gorącą wodę albo 50g drożdży. Nie wiem które ...)
> ...


Dziękuję serdecznie. Postaram się kiedyś jeszcze zrobić kolejne podejście.
Na razie jednak zachwycam się babą wielkanocną, jaką dzisiaj upiekłam z
przepisu Magdaleny Bassett.

Pozdrawiam.
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mazurek wielkanocny:)
Filety z piersi kaczki w owocahc JAK???
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo - musztardowym Jak?
Mieso wołowe -co zrobić żeby nie ciemniało???
Mussaka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »