Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!n
emesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Sławek SWP <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Date: Sat, 26 Mar 2005 15:37:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <d23sc0$5nh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d1v4cg$g1j$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3...@n...onet.pl>
<d21a3f$kok$1@nemesis.news.tpi.pl> <d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl>
Reply-To: Sławek SWP <damspietrasiewicz2wpkropkapl>
NNTP-Posting-Host: dpx171.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1111848128 5873 83.24.157.171 (26 Mar 2005 14:42:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Mar 2005 14:42:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235914
Ukryj nagłówki
W: news:d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
> Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne
> podejście do chleba Fiony.
>
> Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej
> Nocy. Barbara.
Zmieniłem trochę przepis, po tej zmianie udaje się zawsze ! (Wykonałem już 5
pieczeń no to chyba jestem doświadczony ;-) - tylko raz się nie udało gdy
zrobiłem: albo za gorącą wodę albo 50g drożdży. Nie wiem które ...)
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
>(ok.50st.C)
Woda może być ciepła ale nie może parzyć ! Parząca zabija drożdże i one -
takie martwe - nie chcą pracować.
> 50 g swiezych drozdzy
100g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze
> zwykla
> 1 czubata lyzka soli
1 płaska łyżka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> olej lub (w wersji lakto-wegetarianskiej) maselko do wysmarowania foremek
>(2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich posypania
Otręby owsiane, nie bułka. Podejrzewam, że nie muszą być owsiane ...
>
> ew. dodatki, np pestki slonecznika lub sezam lub kminek
Dodatki muszą być dodane na początku razem ze wszystkimi składnikami.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|