Data: 2005-03-26 14:37:39
Temat: Re: chleb Fiony - Na pomoc !
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W: news:d21afv$m9i$1@opal.icpnet.pl
Od: Barbara <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Było:
> Rozumiem, że piekłeś chleb z mąki pszennej, tak?
> Jeśli tak, to chyba niedługo pokuszę się i zrobię następne
> podejście do chleba Fiony.
>
> Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej
> Nocy. Barbara.
Zmieniłem trochę przepis, po tej zmianie udaje się zawsze ! (Wykonałem już 5
pieczeń no to chyba jestem doświadczony ;-) - tylko raz się nie udało gdy
zrobiłem: albo za gorącą wodę albo 50g drożdży. Nie wiem które ...)
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
>(ok.50st.C)
Woda może być ciepła ale nie może parzyć ! Parząca zabija drożdże i one -
takie martwe - nie chcą pracować.
> 50 g swiezych drozdzy
100g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze
> zwykla
> 1 czubata lyzka soli
1 płaska łyżka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> olej lub (w wersji lakto-wegetarianskiej) maselko do wysmarowania foremek
>(2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich posypania
Otręby owsiane, nie bułka. Podejrzewam, że nie muszą być owsiane ...
>
> ew. dodatki, np pestki slonecznika lub sezam lub kminek
Dodatki muszą być dodane na początku razem ze wszystkimi składnikami.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|