« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-25 17:14:30
Temat: chrupka cebulaCzy ktoś wie jak zrobiś cebulę na chrupko? Sprzedają ją w supermarketach
(nie jest taka tania) a ja chciałabym zrobić sama, czy można ją zrobić w
warunkach domowych?
Aguś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-25 22:55:14
Temat: Re: chrupka cebula
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0ugqf$siu$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobiś cebulę na chrupko? Sprzedają ją w supermarketach
> (nie jest taka tania) a ja chciałabym zrobić sama, czy można ją zrobić w
> warunkach domowych?
Dolaczam sie do pytania. Uwielbiam prazona cebulke.
Jesli chodzi o markety to tam nie oplaca sie kupowac. Ja kiedys dostalam
kontakt do hurtowni z budki z zapiekankami a ze bylo tam daleko to
poprosilam ich czy nie mogliby mi odsprzedac takiej cebulki. Po kilku dniach
przywiezli jedno dodatkowe opakowanie. Kosztowalo 10 zl a byla to wielka
paka (ok 1 kg ) cebulki ktora zajadalam sie dluuuuuuuuugo. Jak popatrzylam
potem na ceny marketowe to sie zalamalam. Moze warto zapytac w budce z
hamburgerami gdzie taka cebulke uzywaja?
>
> Aguś
>
Kropelka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 09:50:19
Temat: Re: chrupka cebula
Użytkownik szama <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b0ugqf$siu$...@n...onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobiś cebulę na chrupko? Sprzedają ją w supermarketach
> (nie jest taka tania) a ja chciałabym zrobić sama, czy można ją zrobić w
> warunkach domowych?
mysle, ze najszybciej wyjdzie cos podobnego z kombiwara
anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 10:28:31
Temat: Re: chrupka cebula (P)
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0ugqf$siu$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobiś cebulę na chrupko? Sprzedają ją w supermarketach
> (nie jest taka tania) a ja chciałabym zrobić sama, czy można ją zrobić w
> warunkach domowych?
> Aguś
mix z naszego nieocenionego archiwum:
Jola L-L
----------------------------------------------
Cebula smazona w glebokim tluszczu
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
500 g cebuli,
200 g maki,
1 l oleju.
1. Cebule obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Kciukiem nacisnac srodek
plasterka i rozdzielic pierscienie.
2. Wsypac make do duzego naczynia, wlozyc cebule, delikatnie wymieszac,
uwazajac, by nie przerywac pierscieni.
3. Gdy wszystkie pierscienie beda pokryte maka, wkladac porcjami do
metalowego
koszyczka. Smazyc na dobrze rozgrzanym oleju na zloty.kolor.
- Cebule mozna rowniez smazyc w ciescie nalesnikowym.
Sorel
------------------------------------------
Bardzo smakowicie wyszły mi cebulowe krążki smażone w głębokim oleju: Ciasto
naleśnikowe z dodatkiem proszku do pieczenia, a zamiast wody czy innego
mleka dałem białe wino, tak żeby ciasto miało właściwą (naleśnikową)
konsystencję-
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
--------------------------------------
Jadlam takie krazki w ciescie nalesnikowym robionym z piwem. Tez pycha. Do
tego byl sos czosnkowy do maczania.
Beata
---------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-27 10:12:12
Temat: Re: chrupka cebulaOn Sat, 25 Jan 2003 18:14:30 +0100, "szama" <s...@p...onet.pl>
wrote:
>Czy ktoś wie jak zrobiś cebulę na chrupko? Sprzedają ją w supermarketach
>(nie jest taka tania) a ja chciałabym zrobić sama, czy można ją zrobić w
>warunkach domowych?
>
>Aguś
>
Jedna z sieci fastfood usiłowała uruchomić w polskich fabrykach
produkcję takiej cebuli. Niestety, Polakom nie udało się utrzymać
reżimu technologicznego i pozostał import.
Więc, chyba, to nie jest takie proste.
Mirek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |