| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-25 18:53:08
Temat: PączkiWitam.
Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki. Ostatnio mi wyszły jak
kamienie.
A. Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-26 05:50:36
Temat: Re: Pączki - OT i bez przepisu
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0um71$93r$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki. Ostatnio mi wyszły jak
> kamienie.
>
> A. Styś
>
>
to tak jak mojej babci, ale wszyscy dzielnie zuli i chwalili kwadratowe
kostki marmolady w srodku i chrupiacy cukier krysztal na gorze, hehehe
Biedna babcia, zuzyla 14 zoltek i taka klapa :) W dodatku z bialek
postanowila zrobic bezy, ale nie chciala uzywac za duzo cukru i ktos jej
poradzil, zeby do ubitych bialek dodala make ziamniaczana. Jaka sliczna
biala pianka budowlana jej wyszla :-D
wkn_ziew_ziew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 15:03:57
Temat: Re: Pączkipodaję przepis na pączki trochę zmodyfikowany przeze mnie wg Kuchnia Polska
1/2 kg mąki tortowej
1/2 kg mąki krupczatki
10 dag drożdży
15 dag cukru
1/2 l mleka jak ciasto wyszło trochę gęstrze to jeszcze dodaję ale juz
niewiele
8 żółtek
1 jajko
sól
6 łyzek oliwy
20 dag masła roslinnego margaryny np. Delma
1 kiwliszek spirytusu
sok z cytryny skórka pomarańczowa,
olejek pomarańczowy lub cytrynowy
40 dag marmolady, konfitur z róży lub kto co lubi
Zrobić rozczyn z drożdży z 1 łyżką cukru, mlekiem i mąką aby miał gęstość
dobrej śmietany. Utrzej żółtka i jako z cukrem dodać mąkę i rozczyn oraz
pozostałe składniki. bez masła. Wyrobic aż ciasto będzie gładkie, do takieo
ciasta dodać dopiero masło i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawic aż
wyrośnie.
Po wyrośnięciu biorę łyżeczkę i nią robię małe porcje ciasta, z którego w
rękach robię kulki. Kiedy zużyję całe ciasto, zaczynam od pierwszej kólki i
wkładam do środka marmoladę. Między czasie stawiam tłuszcz na gazie aby sie
roztopił, ilość jego tak aby poączki swobodnie pływały. Jak sie roztopi (po
włożeniu kawałka ciasta - idzie ono na górę) wrzucam po kolei zrobione
pączki i je smażę. Można posypać je cukrem pudrem lub lukrem zrodbionym z
cukru pudru.
Życzę smacznego
Megi
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0um71$93r$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki. Ostatnio mi wyszły jak
> kamienie.
>
> A. Styś
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 15:41:02
Temat: Re: Pączki
> > Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki.
Ja mam przepis na pączki od mojej babci.
Składniki:
1 kg mąki (używam szymanowskiej)
10 dkg drożdży
10 żółtek
3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
2 szkl mleka
kostka masła
Żółtka ucieram z cukrem na biało,
drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną mąki -
zostawiam do wyrośnięcia
resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół godziny
generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie, takie
słodkawo - kwaśne
smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po jednej
stronie
smacznego
Gosia
Ps. mam również sprawdzony przepis na faworki, które zawsze wychodzą kruche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-31 10:53:02
Temat: Re: PączkiDzięki. Wypróbuję
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 14:13:40
Temat: Re: Pączki
Użytkownik "Gosia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1bh0a$1j92$1@news2.ipartners.pl...
>
> > > Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki.
>
> Ja mam przepis na pączki od mojej babci.
>
> Składniki:
> 1 kg mąki (używam szymanowskiej)
> 10 dkg drożdży
> 10 żółtek
> 3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
> 2 szkl mleka
> kostka masła
>
> Żółtka ucieram z cukrem na biało,
> drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną
mąki -
> zostawiam do wyrośnięcia
> resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
> dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
> na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół
godziny
> generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
> odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
> pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie,
takie
> słodkawo - kwaśne
> smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po
jednej
> stronie
>
> smacznego
> Gosia
>
> Ps. mam również sprawdzony przepis na faworki, które zawsze wychodzą
kruche
> >
Gdybyś mogła podać przepis na faworki była bym Ci bardzo wdzięczna. Ja mam
jakiś przepis, ale wydaj mi się, faworki powinny być leprze właśnie bardziej
kruche.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |