Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.icm.edu.pl!news.astercity.net!news.task.gda.pl!news.bipnet.pl!news.
infinity.net.pl!szmaragd.futuro.pl!not-for-mail
From: "Ewa" <e...@i...lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pączki
Date: Fri, 7 Feb 2003 15:13:40 +0100
Organization: ProFuturo
Lines: 46
Message-ID: <b20euo$ei2$1@szmaragd.futuro.pl>
References: <b0um71$93r$1@news.onet.pl> <b1berp$g3q$1@news.tpi.pl>
<b1bh0a$1j92$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: marianska.resetnet.pl
X-Trace: szmaragd.futuro.pl 1044627224 14914 62.233.189.118 (7 Feb 2003 14:13:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Feb 2003 14:13:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145574
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Gosia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1bh0a$1j92$1@news2.ipartners.pl...
>
> > > Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki.
>
> Ja mam przepis na pączki od mojej babci.
>
> Składniki:
> 1 kg mąki (używam szymanowskiej)
> 10 dkg drożdży
> 10 żółtek
> 3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
> 2 szkl mleka
> kostka masła
>
> Żółtka ucieram z cukrem na biało,
> drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną
mąki -
> zostawiam do wyrośnięcia
> resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
> dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
> na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół
godziny
> generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
> odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
> pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie,
takie
> słodkawo - kwaśne
> smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po
jednej
> stronie
>
> smacznego
> Gosia
>
> Ps. mam również sprawdzony przepis na faworki, które zawsze wychodzą
kruche
> >
Gdybyś mogła podać przepis na faworki była bym Ci bardzo wdzięczna. Ja mam
jakiś przepis, ale wydaj mi się, faworki powinny być leprze właśnie bardziej
kruche.
Ewa
|