Data: 2003-02-07 14:13:40
Temat: Re: Pączki
Od: "Ewa" <e...@i...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gosia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1bh0a$1j92$1@news2.ipartners.pl...
>
> > > Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki.
>
> Ja mam przepis na pączki od mojej babci.
>
> Składniki:
> 1 kg mąki (używam szymanowskiej)
> 10 dkg drożdży
> 10 żółtek
> 3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
> 2 szkl mleka
> kostka masła
>
> Żółtka ucieram z cukrem na biało,
> drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną
mąki -
> zostawiam do wyrośnięcia
> resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
> dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
> na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół
godziny
> generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
> odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
> pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie,
takie
> słodkawo - kwaśne
> smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po
jednej
> stronie
>
> smacznego
> Gosia
>
> Ps. mam również sprawdzony przepis na faworki, które zawsze wychodzą
kruche
> >
Gdybyś mogła podać przepis na faworki była bym Ci bardzo wdzięczna. Ja mam
jakiś przepis, ale wydaj mi się, faworki powinny być leprze właśnie bardziej
kruche.
Ewa
|