Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!news.n
ask.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: "Gosia" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pączki
Date: Thu, 30 Jan 2003 16:41:02 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 32
Message-ID: <b1bh0a$1j92$1@news2.ipartners.pl>
References: <b0um71$93r$1@news.onet.pl> <b1berp$g3q$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.94.211.161
X-Trace: news2.ipartners.pl 1043941194 52514 195.94.211.161 (30 Jan 2003 15:39:54
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2003 15:39:54 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144785
Ukryj nagłówki
> > Potrzebuję dokładnego przepisu na ciasto na pączki.
Ja mam przepis na pączki od mojej babci.
Składniki:
1 kg mąki (używam szymanowskiej)
10 dkg drożdży
10 żółtek
3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
2 szkl mleka
kostka masła
Żółtka ucieram z cukrem na biało,
drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną mąki -
zostawiam do wyrośnięcia
resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół godziny
generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie, takie
słodkawo - kwaśne
smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po jednej
stronie
smacznego
Gosia
Ps. mam również sprawdzony przepis na faworki, które zawsze wychodzą kruche
|