« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-02 21:50:01
Temat: StrogonofWitam
Nie wiem czy napisałam poprawnie nazwę , ale kiedys koleżanka powiedziła ze
to jest ok, czy mogłby ktos podac przepis
AP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-03 06:30:17
Temat: Re: Strogonof
Użytkownik "Agnieszka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3tua8$q3v$1@wroclaw.wro.vectranet.pl...
> Witam
> Nie wiem czy napisałam poprawnie nazwę , ale kiedys koleżanka powiedziła
ze
> to jest ok, czy mogłby ktos podac przepis
Gwoli wyjasnienia - to jest pyszne! :)
Boef Strogonoff
1/2 kg poledwicy wolowej lub wieprzowej
1/2 kg pieczarek
10 dkg masla
pol cebuli
lyzka maki
szklanka gestej smietany
pol, szklanka bulionu, rosolu
lyzka koncentratu pomidorowego
mozna dodac 4 posiekane korniszony - kiedys robilismy z tym, teraz nie
dodajemy aczkolwiek tez smaczne
Mieso pokroic w kostke obrumienic na patelni (na masle), posolic ,
popieprzyc
pieczarki oczyscic, pokroic w kostke, ptastry grubsze - obrumienic na masle,
potem posolic i wrzucuc do miesa. Cebule zetrzec na tarce.
Sos:
rosol wymieszac z maka i smietana, dodac koncenytrat. dodac do miesa :)
mozna doprawic maggi
i gotowe a jakie smaczne .. palce lizac :)
dobre zarowno do ziemniakow, ryzu jak i bulki
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 08:47:23
Temat: Re: StrogonofW news:b3tua8$q3v$1@wroclaw.wro.vectranet.pl,
Agnieszka <a...@w...pl> napisał(a):
> Witam
> Nie wiem czy napisałam poprawnie nazwę , ale kiedys koleżanka
> powiedziła ze to jest ok, czy mogłby ktos podac przepis
Boeuf Stroganow
Tu masz przepis wg. Neli Rubinstein:
http://groups.google.com/groups?q=rubinstein+group:p
l.rec.kuchnia+author:konrad%40brywczyn
ski.tk&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=aeq4o4.14k.1
%40Konrad.Brywczynski&rnum=1
/zwróć uwagę, że nie ma tam żadnych pieczarek/
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 09:35:03
Temat: Re: StrogonofPrzepis Marty jest doskonały z tym, że jest to gulasz, a nie prawdziwy
Boeuf Strogonow.
Strogonow jest potrawą bardzo prostą, efekt zależy od dobrego surowca
(polędwica lub rostbef), nie potrzeba tu żadnych udziwnień. Mięso musi być
pokrojone w paski. Najpierw rumieni się cebulę pokrojoną w piórka, potem na
tłuszczu po cebuli ostro i krótko podrumienia się paski mięsa (nie nakładać
za wiele mięsa na patelnię na raz), pod koniec smażenia oprósza się je mąką.
Usmażoną cebulę i mięso przekłada się do rondelka, dodaje koncentrat
pomidorowy, podlewa odrobiną wody, przyprawia pieprzem, papryką, dodaje
trochę śmietany i krótko poddusza.
Ot i cała filozofia.
Pozdrowieni
Marian
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 10:15:09
Temat: Re: StrogonofW news:b3v7kc$me2$1@nemesis.news.tpi.pl,
Marian <m...@o...pl> napisał(a):
> przekłada się do rondelka, dodaje koncentrat pomidorowy,
Pomidory???
--
Konrad J. Brywczyński Bus station is the place where bus stops.
k...@b...tk Trainstation is the place where train stops.
www.brywczynski.tk I have a workstation on my desk...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 10:56:11
Temat: Odp: StrogonofJa jednak proponuje poszerzyc skladniki o korniszony, o ktorych wspomniala
Marta. Podduszone czynia strogonowa strogonowem :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 15:51:42
Temat: Re: Strogonof
Użytkownik "Marian" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b3v7kc$me2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Przepis Marty jest doskonały z tym, że jest to gulasz, a nie prawdziwy
> Boeuf Strogonow.
Ja mam wlasnie taki przepis na Boef Strogonowa:)
I powiem ze jest lepszy niz taki bez pieczarek - bo takowy tez jadlam :)
I nie jest to udziwnienie :)
> Strogonow jest potrawą bardzo prostą, efekt zależy od dobrego surowca
Pozatym nie widze w tym co ja podalm niczego trudnego, a to co Ty podajesz,
jest tym samym, aczkolwiek bez pieczarek
:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 15:52:37
Temat: Re: Strogonof
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:b3v8bd.1m4.1@Konrad.Brywczynski...
> Boeuf Stroganow
> Tu masz przepis wg. Neli Rubinstein:
> /zwróć uwagę, że nie ma tam żadnych pieczarek/
A wmoim sa :) i w mojej ksiazce kucharskiej tez sa:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 15:55:02
Temat: Re: Strogonof
W wszystkie przepisy na Strogonofa mówią o
smażeniu,duszeniu,papryce,ogórkach itp.
Kwintesencją smaku jest jednak aromat pieczarek,pomidorów i mięsa tj.
polędwicy wołowej lub wieprzowej.
Przyprawy: sól i pieprz (wyłącznie).
Proporcje składników nie muszą być jednak zachowane idealnie
Składniki:
polędwica wołowa lub wieprzowa- 0,60-0,80 kg
pieczarki- 0,40kg (najlepsze małe których nie trzeba kroić)
cebula średnia- 4 szt.
przecier pomidorowy-1 op. (włoski w kartonikach bez przypraw)
śmietana słodka 30%- 1 op.
olej słonecznikowy lub sojowy
mąka
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
1.cebulę kroimy drobno, lekko obsmażamy na patelni na oleju i przekładamy do
rondla
2.pieczarki obsmażamy na gorącym oleju małymi porcjami by nie puściły wody i
do rondla
3.do rondla z cebulą i pieczarkami dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę i
dusimy na
minimalnym ogniu (krótko by nie uleciał aromat grzybów i cebuli)
to co powyżej zaczyna się rozgrzewać bo przecier i śmietana są zimne a my w
tym czasie:
4.kroimy polędwicę w paski niezbyt cienkie
5.pokrojone mięso wkładamy do miski, polewamy olejem i mieszamy (tak by
każdy kawałek
mięsa był wilgotny od oleju-tylko wilgotny)
6.gdy sos będzie gorący zagęszczamy go i doprawiamy solą i pieprzem
7.zaczynamy wrzucać wilgotne od oleju mięso na suchą, rozgrzaną patelnię i
obsmażamy
krotko (jak najkrócej) małymi porcjami tak by mięso minimalnie się
przyrumieniło (wystarczy jak
na wierzchu w większości będzie miało biały kolor - w środku musi być
surowe )
7.obsmażone mięso wprost z patelni wrzucamy do sosu którego w tym momencie
już nie
podgrzewamy(wskutek gorąca mięso dojdzie i będzie przy tym bardzo
delikatne), mieszamy
i podajemy na stół z np. kluseczkami francuskimi i gotowanymi brokułami z
masełkiem
SMACZNEGO!!!
P.S. Przygotowanie potrawy trwa ok. 30min. Zamiast mięsa w trybie awaryjnym
można użyć wątróbki drobiowej lub wieprzowej tylko w tym przypadku trzeba
wydłużyć trochę czas smażenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 16:08:01
Temat: Re: StrogonofW news:b3vtnl$b2l$1@atlantis.news.tpi.pl,
Marta Trzaska <m...@m...net.pl> napisał(a):
> A wmoim sa :) i w mojej ksiazce kucharskiej tez sa:)
To daj ją jakiejś nielubianej koleżance albo przemianuj tytuł
przepisu zgodnie z fantazją na coś mniej mylącego. Bo to przepis
na danie barowe podszywające się pod tę zacną potrawę.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |