Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!t
opaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: "ireknow" <i...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strogonof
Date: Mon, 3 Mar 2003 16:55:02 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 58
Message-ID: <b3vud2$qqt$1@topaz.icpnet.pl>
References: <b3tua8$q3v$1@wroclaw.wro.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: c31-114.icpnet.pl
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1046707427 27485 62.21.31.114 (3 Mar 2003 16:03:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Mar 2003 16:03:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144241
Ukryj nagłówki
W wszystkie przepisy na Strogonofa mówią o
smażeniu,duszeniu,papryce,ogórkach itp.
Kwintesencją smaku jest jednak aromat pieczarek,pomidorów i mięsa tj.
polędwicy wołowej lub wieprzowej.
Przyprawy: sól i pieprz (wyłącznie).
Proporcje składników nie muszą być jednak zachowane idealnie
Składniki:
polędwica wołowa lub wieprzowa- 0,60-0,80 kg
pieczarki- 0,40kg (najlepsze małe których nie trzeba kroić)
cebula średnia- 4 szt.
przecier pomidorowy-1 op. (włoski w kartonikach bez przypraw)
śmietana słodka 30%- 1 op.
olej słonecznikowy lub sojowy
mąka
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
1.cebulę kroimy drobno, lekko obsmażamy na patelni na oleju i przekładamy do
rondla
2.pieczarki obsmażamy na gorącym oleju małymi porcjami by nie puściły wody i
do rondla
3.do rondla z cebulą i pieczarkami dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę i
dusimy na
minimalnym ogniu (krótko by nie uleciał aromat grzybów i cebuli)
to co powyżej zaczyna się rozgrzewać bo przecier i śmietana są zimne a my w
tym czasie:
4.kroimy polędwicę w paski niezbyt cienkie
5.pokrojone mięso wkładamy do miski, polewamy olejem i mieszamy (tak by
każdy kawałek
mięsa był wilgotny od oleju-tylko wilgotny)
6.gdy sos będzie gorący zagęszczamy go i doprawiamy solą i pieprzem
7.zaczynamy wrzucać wilgotne od oleju mięso na suchą, rozgrzaną patelnię i
obsmażamy
krotko (jak najkrócej) małymi porcjami tak by mięso minimalnie się
przyrumieniło (wystarczy jak
na wierzchu w większości będzie miało biały kolor - w środku musi być
surowe )
7.obsmażone mięso wprost z patelni wrzucamy do sosu którego w tym momencie
już nie
podgrzewamy(wskutek gorąca mięso dojdzie i będzie przy tym bardzo
delikatne), mieszamy
i podajemy na stół z np. kluseczkami francuskimi i gotowanymi brokułami z
masełkiem
SMACZNEGO!!!
P.S. Przygotowanie potrawy trwa ok. 30min. Zamiast mięsa w trybie awaryjnym
można użyć wątróbki drobiowej lub wieprzowej tylko w tym przypadku trzeba
wydłużyć trochę czas smażenia.
|