Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chruściki

Grupy

Szukaj w grupach

 

chruściki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-25 19:24:03

Temat: chruściki
Od: "cinas" <c...@k...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-25 19:48:21

Temat: Re: chruściki
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "cinas" <c...@k...prv.pl> napisał w wiadomości
news:9oqlg7$lko$1@news.tpi.pl...
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania

http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwa
rtek.htm#Faworki
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 22:29:49

Temat: Re: chruściki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



cinas wrote:
>
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania

Faworki
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cieniutko, ciac na pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 08:58:49

Temat: Re: chruściki
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9oqlg7$lko$...@n...tpi.pl...
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania

z tej malej ilosci ciasta wychodzi cudowna gora faworkow:))))

FAWORKI

1,75 szkl. maki
3 zoltka
jajko
pol lyzeczki sody oczyszczonej
pol szkl. smietany
lyzka alkoholu( rum, wodka itp)
szczypta soli
75 dkg smalcu do smazenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

Make przesiac, dodac zoltka, jajko, sode, alkohol i smietane, wyrabiamy
gladkie ciasto.
Z ciasta oddzielamy mniej wiecej cwiartke reszte przykrywamy miseczka. Te
cwiartke walkujemy jak najcieniej, bo od tego zalezy jakosc faworkow.
Walkujemy az ciasto bedzie wrecz...przezroczyste.Krajemy je wtedy w paski
szer.3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukosne kawalki dl. 8-12 cm (jak
wychodzi).W srodku robimy 2-3 cm naciecie wzdluz i przewijamy faworek przez
srodek tak aby polowa byla na lewa a polowa na prawa strone( to dla tych co
pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim plaskim rondlu( najlepiej nie wrzucac od razu
calego tluszczu). Smazenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony maly
kawaleczek ciasta natychmiast zwija sie , rosnie i zolknie. Smazenie na nie
dosc rozgrzanym tluszczu powoduje , ze chrust przesiaka tluszczem.
Wyjmowac na warstwe papierowych serwetek do odsaczenia, po czym na polmisek
i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Jola L-L




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Ciasto na tarce"
Herbatce brawo
Meatloaf
Juz jesień?
Tofu, otreby sojowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »