« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-25 19:24:03
Temat: chruścikipoprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-25 19:48:21
Temat: Re: chruściki
Użytkownik "cinas" <c...@k...prv.pl> napisał w wiadomości
news:9oqlg7$lko$1@news.tpi.pl...
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwa
rtek.htm#Faworki
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 22:29:49
Temat: Re: chruściki
cinas wrote:
>
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania
Faworki
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cieniutko, ciac na pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 08:58:49
Temat: Re: chruściki
Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9oqlg7$lko$...@n...tpi.pl...
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania
z tej malej ilosci ciasta wychodzi cudowna gora faworkow:))))
FAWORKI
1,75 szkl. maki
3 zoltka
jajko
pol lyzeczki sody oczyszczonej
pol szkl. smietany
lyzka alkoholu( rum, wodka itp)
szczypta soli
75 dkg smalcu do smazenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Make przesiac, dodac zoltka, jajko, sode, alkohol i smietane, wyrabiamy
gladkie ciasto.
Z ciasta oddzielamy mniej wiecej cwiartke reszte przykrywamy miseczka. Te
cwiartke walkujemy jak najcieniej, bo od tego zalezy jakosc faworkow.
Walkujemy az ciasto bedzie wrecz...przezroczyste.Krajemy je wtedy w paski
szer.3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukosne kawalki dl. 8-12 cm (jak
wychodzi).W srodku robimy 2-3 cm naciecie wzdluz i przewijamy faworek przez
srodek tak aby polowa byla na lewa a polowa na prawa strone( to dla tych co
pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim plaskim rondlu( najlepiej nie wrzucac od razu
calego tluszczu). Smazenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony maly
kawaleczek ciasta natychmiast zwija sie , rosnie i zolknie. Smazenie na nie
dosc rozgrzanym tluszczu powoduje , ze chrust przesiaka tluszczem.
Wyjmowac na warstwe papierowych serwetek do odsaczenia, po czym na polmisek
i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |