Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chruściki
Date: Thu, 27 Sep 2001 10:58:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 41
Message-ID: <9ouptu$9v3$1@news.tpi.pl>
References: <9oqlg7$lko$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001581310 10211 213.25.246.186 (27 Sep 2001 09:01:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Sep 2001 09:01:50 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: chruściki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71684
Ukryj nagłówki
Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9oqlg7$lko$...@n...tpi.pl...
> poprosze przepis na bardzo bobre chruściki z gory dziękuje
> ania
z tej malej ilosci ciasta wychodzi cudowna gora faworkow:))))
FAWORKI
1,75 szkl. maki
3 zoltka
jajko
pol lyzeczki sody oczyszczonej
pol szkl. smietany
lyzka alkoholu( rum, wodka itp)
szczypta soli
75 dkg smalcu do smazenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Make przesiac, dodac zoltka, jajko, sode, alkohol i smietane, wyrabiamy
gladkie ciasto.
Z ciasta oddzielamy mniej wiecej cwiartke reszte przykrywamy miseczka. Te
cwiartke walkujemy jak najcieniej, bo od tego zalezy jakosc faworkow.
Walkujemy az ciasto bedzie wrecz...przezroczyste.Krajemy je wtedy w paski
szer.3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukosne kawalki dl. 8-12 cm (jak
wychodzi).W srodku robimy 2-3 cm naciecie wzdluz i przewijamy faworek przez
srodek tak aby polowa byla na lewa a polowa na prawa strone( to dla tych co
pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim plaskim rondlu( najlepiej nie wrzucac od razu
calego tluszczu). Smazenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony maly
kawaleczek ciasta natychmiast zwija sie , rosnie i zolknie. Smazenie na nie
dosc rozgrzanym tluszczu powoduje , ze chrust przesiaka tluszczem.
Wyjmowac na warstwe papierowych serwetek do odsaczenia, po czym na polmisek
i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Jola L-L
|