« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-20 20:29:01
Temat: ciasteczka z otrębamiWitam.
Czy zna ktoś jakieś przepisy na ciateczka (słodkie lub słone) z dużą ilością
otrębów? Najlepiej, żeby miały jeszcze do tego niewiele
tłuszczu...np.margaryna zastąpiona miodem.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-20 20:51:56
Temat: Re: ciasteczka z otrębamiLe dimanche 20 juin 2004 ŕ 22:29:01, Kasia a écrit :
> Witam.
> Czy zna ktoś jakieś przepisy na ciateczka (słodkie lub słone) z dużą ilością
> otrębów? Najlepiej, żeby miały jeszcze do tego niewiele
> tłuszczu...np.margaryna zastąpiona miodem.
Niestety nie znam, ale wiem ze margaryny w zaden sposob nie zastapisz
miodem. To nie sa produkty wymienne w wypiekach.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 20:54:46
Temat: Re: ciasteczka z otrębami To nie sa produkty wymienne w wypiekach.
Też mi się tak wydawało, ale gdzieś mi się to obiło o uszy...chyba w jakimś
programie. Mówili, że nie dość, że zastępuje margarynę (może w pewnej tylko
części), to jeszcze oszczędza się przy okazji na cukrze.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 21:30:05
Temat: Re: ciasteczka z otrębamiLe dimanche 20 juin 2004 ŕ 22:54:46, Kasia a écrit :
> To nie sa produkty wymienne w wypiekach.
> Też mi się tak wydawało, ale gdzieś mi się to obiło o uszy...chyba w jakimś
> programie. Mówili, że nie dość, że zastępuje margarynę (może w pewnej tylko
> części), to jeszcze oszczędza się przy okazji na cukrze.
Mozesz zastapic cukier miodem ale to niewiele zmieni w kaloriach.
Mozesz tez zastapic cukier slodzikiem, ale nalezy pamietac ze slodzik
(aspartam itp) traci smak powyzej 120° C. Poza tym cukier jest
potrzebny zeby ciasto sie "trzymalo", szczegolnie jezeli nie ma
tluszczu.
Takie zycie :-)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 21:36:31
Temat: Re: ciasteczka z otrębami
> Mozesz zastapic cukier miodem ale to niewiele zmieni w kaloriach.
> Mozesz tez zastapic cukier slodzikiem, ale nalezy pamietac ze slodzik
> (aspartam itp) traci smak powyzej 120° C. Poza tym cukier jest
> potrzebny zeby ciasto sie "trzymalo", szczegolnie jezeli nie ma
> tluszczu.
Z tym zastępowaniem tłuszczu, to tak przy okazji....głównie zależało mi na
czymś do pogryzania z otrębami, bo jem ich sporo w jogurcie, czy na kanapce,
ale nie powiem żeby mi to specjalnie smakowało... Pamiętam, że za dzieciaka
zajadałam sie takimi małymi otrębowymi ciasteczkami i miały całkiem ciekawy
smak.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 22:08:55
Temat: Re: ciasteczka z otrębamiKasia wrote:
> Z tym zastępowaniem tłuszczu, to tak przy okazji....głównie zależało mi na
> czymś do pogryzania z otrębami, bo jem ich sporo w jogurcie, czy na kanapce,
> ale nie powiem żeby mi to specjalnie smakowało... Pamiętam, że za dzieciaka
> zajadałam sie takimi małymi otrębowymi ciasteczkami i miały całkiem ciekawy
> smak.
Mnie się z kolei obiło o uszy, że tłuszcz zastępuje się nie miodem, a
śliwkami suszonymi zmiksowanymi na gładko. Ale może to też kaczka
dziennikarska :)
Ja sobie takie ciasteczka kupuję, robi je firma Tago. Bardzo je lubię,
no i przy okazji "zdrowe", więc nie tuczą ;)
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 22:18:21
Temat: Re: ciasteczka z otrębamiLe dimanche 20 juin 2004 ŕ 23:36:31, Kasia a écrit :
> Z tym zastępowaniem tłuszczu, to tak przy okazji....głównie zależało mi na
> czymś do pogryzania z otrębami, bo jem ich sporo w jogurcie, czy na kanapce,
> ale nie powiem żeby mi to specjalnie smakowało... Pamiętam, że za dzieciaka
> zajadałam sie takimi małymi otrębowymi ciasteczkami i miały całkiem ciekawy
> smak.
Nienawidze otrebow :-)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-20 22:31:19
Temat: Re: ciasteczka z otrębami> Mnie się z kolei obiło o uszy, że tłuszcz zastępuje się nie miodem, a
> śliwkami suszonymi zmiksowanymi na gładko.
Aż się wierzyć nie chce :) Zresztą...ile z tym babrajstwa....chyba jednak
pozostane przy tradycyjnych metodach :)
> Ja sobie takie ciasteczka kupuję, robi je firma Tago.
Nie widziałam :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 02:01:53
Temat: Re: ciasteczka z otrębamiKasia <z...@w...pl> napisał(a):
> Witam.
> Czy zna ktoś jakieś przepisy na ciateczka (słodkie lub słone) z dużą
ilością
> otrębów? Najlepiej, żeby miały jeszcze do tego niewiele
> tłuszczu...np.margaryna zastąpiona miodem.
A olej moze byc..?
jesli tak, to
3/4 szklanki oleju (slonecznikowy jest OK)
1 szklanka brazowego cukru (najlepiej do pieczenia, niekrystalicznego)
1/2 szklanki bialego cukru
2 jajka
2 lyzeczki wanilii
3 szklanki otrab
1 szklanka maki
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki sody do pieczenia
1 szklanka rodzynek lub granulek czekolady (do pieczenia) albo po 1/2
szklanki rodzynek i czekolady
1/2 szklanki orzechow wloskich pociapanych drobno (moze nie byc.)
Piekarnik nagrzac do 175C.
Utrzec jajka z cukrem i wanilia. Wmieszac olej. Dodac otreby, make, sode i
sol, ciasto dobrze wyrobic. Dodac bakalie i/albo czekolade. Wymieszac.
Lyzke stolowa ciasta nakladac ("upuscic") na blache do pieczenia
ciasteczek. Piec 12-15 minut (ciastka nie moga byc zbyt ciemne.) Wychodzi
ok. czterech tuzinow.
Jesli Ci zalezy na braku kalorii to oczywiscie bez czekolady :-)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 14:34:32
Temat: Re: ciasteczka z otrębami> 3/4 szklanki oleju (slonecznikowy jest OK)
> 1 szklanka brazowego cukru (najlepiej do pieczenia, niekrystalicznego)
> 1/2 szklanki bialego cukru
> 2 jajka
> 2 lyzeczki wanilii
> 3 szklanki otrab
> 1 szklanka maki
> 1/2 lyzeczki soli
> 1/2 lyzeczki sody do pieczenia
> 1 szklanka rodzynek lub granulek czekolady (do pieczenia) albo po 1/2
> szklanki rodzynek i czekolady
> 1/2 szklanki orzechow wloskich pociapanych drobno (moze nie byc.)
>
> Piekarnik nagrzac do 175C.
> Utrzec jajka z cukrem i wanilia. Wmieszac olej. Dodac otreby, make, sode
i
> sol, ciasto dobrze wyrobic. Dodac bakalie i/albo czekolade. Wymieszac.
> Lyzke stolowa ciasta nakladac ("upuscic") na blache do pieczenia
> ciasteczek. Piec 12-15 minut (ciastka nie moga byc zbyt ciemne.)
Wychodzi
> ok. czterech tuzinow.
O! bardzo fajne...zaraz idę pichcic.
Dzięki wielkie.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |