From: "asia" <j...@h...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciastka bez jajek
Date: Wed, 13 Dec 2000 10:02:00 +0100
Lines: 23
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
Message-ID: <3a373a41$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 13 Dec 2000 09:58:41 +0100, rtr.hanslik.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38850
Ukryj nagłówki
Ktos tu kiedys pytal o ciasto/ciastka bez jajek. Wlasnie wczoraj zrobilam
takie ciastka, juz czekaja na Swieta. Oto przepis:
1/2 kg maki
lyzeczka proszku
1 kostka margaryny
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
lyzka octu
2 lyzki smietany
Wyrabiamy i wstawiamy na godzine do lodowki. Nastepnie walkujemy na ok. pol
cm, moze byc grubsze. Na poczatku trzeba podsypywac sporo maki, ale mozna to
klejenie sie opanowac. Wycinamy ciasteczka - ja robie takie drobniutkie,
wycinam najmniejszymi foremkami. Na natluszczona blache, smarujemy ciastka
bialkiem i ozdabiamy kolorowa posypka, sezamem, makiem, kakao, cynamonem,
platkami migdalow...co tam chcemy. Pieczemy na ok. 180 stopni, przez 7-10
minut, trzeba pilnowac, az zaczynaja sie zlocic.
Sa latwe do zrobienia i bardzo dobre. Mozna je dlugo przechowywac.
Aha, z tej porcji wychodza 4 blachy.
Asia
|