Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto daktylowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto daktylowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-28 07:02:22

Temat: ciasto daktylowe
Od: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A moze kawalek ciasta daktylowo-pomaranczowego? Doskonale sie przechowywuje
zamrozone, a i w lodowce dlugo jest swieze. Bardzo slodkie, jednak poza 2
lyzkami miodu nie zawiera cukru. (Dla dociekliwych-no dobrze, jest 0,5 kg
daktyli; ale to sa cukry proste!). Jest wspaniale i oryginalne, ma jednak
wade, *okropnie* sie kroi!
Jednakze wobec jego smaku jest to przesad swiatlo cmiacy (uwaga, ćmiący-hi,
hi, co tez brak ogonkow wyczynia z pisownia; wzrokowcy, na dodatek z lekka
dysleksja maja czasami niezle chwile przed ekranem). 0,5 kg pokrojonych
suszonych daktyli i jedna pokrojona (ze skora) pomarancze zalewamy 10-15 ml
wody i gotujemy pod przykryciem 20 min. Po przestudzeniu wszystko dokladnie
zmiskowac.35 dkg razowej pszennej maki+35 dkg platkow owsianych+35 dkg
masla+2 lyzki miodu wymieszac. Polowe rozlozyc na lekko natluszczona blache
i dobrze ugniesc. Na to sos daktylowy, na to uprzednio na pergaminie
(inaczej sie nie da) rozwalkowana pozostala czesc ciasta. Piec 25-30 min w
200 st.C. Podczas krojenia zimnego ciasta uzbroic sie w cierpliwosc.
Prawda, ze proste?
Ula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-28 08:25:28

Temat: Odp: ciasto daktylowe
Od: w...@p...pl szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Zalewscy <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:2OYD4.6799$a...@n...tpnet.pl...
> A moze kawalek ciasta daktylowo-pomaranczowego? (...)Podczas
krojenia zimnego ciasta uzbroic sie w cierpliwosc.

dzięki dzięki panie grochu! ;-)

a może by dać płatkom namoknąć delikatnie w np.soczku pomarańczowym
lub wodzie i zmielić żeby się ciasto kupy trzymało???


--
wojmat/wojtekm
w...@w...prv.pl
http://wjm.prv.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 21:09:03

Temat: Re: lekkie ciasto truskawkowe
Od: s...@n...gov (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora

teraz moja kolej na podzielenie sie z Szacownym Gronem Smakoszy:-) czyms
milym;-)

oto ciasto jedno z moich ulubionych, przepis zaadaptowany wedle Mojego
gotowania zeszlorocznego, od tamtych por wyprobowane kilka razy zawsze z
powodzeniem (ostatnio w ubiegla niedziele na uroczysta wizyte starszej
znajomej pani)

wiec trzeba miec biszkopcik, albo dwa gotowe spody, albo jedne wlasnie
upoeczony przekrojony na dwa, ale nie za grube, bo srodka bedzie duzo.
(mozna tez, jesli kots juz bardzo leniwy, za spod uzyc gotpwych biszkoptow,
ale wtedy nie ma gory, znaczy na piance kladzie sie te dekoracyjne
truskawy, wiec to juz nie to)
Potrzeba ponad funt truskawek (450g): ale to zalezy, czy damy jogurt
naturalny czy truskawkowy, jesli ten drugi, to i funt wystarczy. Wiec
jogurt 450 ml miesza sie z cukrem waniliowym, ja uzywam jogurtu waniliowego
malo slodzonego, i miksuje go z truskawkami, tak aby byl dobry. :-) Ale u
nas (czyt w polsce) mozna uzyc truskawkowego jogurciku dobrego, tu po
prostu sa one malo ciekawe. 4 paczuszki zelatyny (cztery woreczki, nie
wiem, ile tego bedzie ale u nas tez sa takie paczuszki, dr oetkera, w USA
jest to Knox<?>) rozpuszczam z 150 ml podgrzanego soku jablkowego albo
pomaranczowego, mieszam, mieszam, az sie cale rozpusci, wtedy wlewam do
jogurtu i mieszam szybciutko w mikserze, bo inaczej sie pieknie zelatynka
zetnie w kluseczki;-)
teraz juz trzeba dzialac szybko, bo niekiedy ta mieszanina gestnieje
szybciej nizby sie chcialo:-)
wiec w drugiej misce ubijam dwa bialka z odrobina soli, gdy beda piekne
puszyste wlewam tam 450 ml smietany kremowki i ubijam kolo 3-4 min
(mikserem)az sie zrobi ladna i puszysta. Wtedy mieszam mase jogurtowa ze
smietanowa, lyzka ostroznie, i wrzucam tam pokrojone na cwiarteczki
truskawki z tego funta, odlozywszy z 6 najpiekniejszych na przybranie. Masa
powinna byc juz gesciutka ladnie, wylewam (wykladam :-)) ja wtedy na jedne
z tych spodow biszkoptowych wlozony w blache ciastowa, przykrywam drugim, i
idzie wszystko do lodowy na jakies 2 godziny. Wtedy posypuje wierzch cukrem
puderem i dekoruje polowkami truskaweczek oraz jesli mam, listkami miety:-)
smacznego
agu





--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szukam przepisu -Odpowiedz
Danko z Lubliany druga runda
kotlety wege
Do Roberta Piotrowicza
Zupa ogorkowa -pomocy prosze -Odpowiedz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »