Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szukam przepisu -Odpowiedz

Grupy

Szukaj w grupach

 

szukam przepisu -Odpowiedz

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-27 22:50:44

Temat: szukam przepisu -Odpowiedz
Od: p...@n...chok.kielce.pl (Robert Piotrowicz) szukaj wiadomości tego autora

Bardzo prosze- wybralem trzy golonki (sprawdzone)

PO SLASKU
2 golonki* 4 cebule* 4 Ł. smalcu* 1 szkl. jasnego piwa* pieprz* sól
Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzeć solą. W dużym rondlu
rozgrzać smalec, zrumienić mięso z obu stron, dodać pokrojoną w plasterki cebulę,
chwilę smażyć razem, po czym podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 1i1/2h, od czasu
do czasu skrapiając piwem. Pod koniec duszenia opruszyć mięso pieprzem.

PO STAROPOLSKU
2 golonki* 20 dag suszonych śliwek* 2 Ł posiekanych orzechów włoskich* 2 cytryny* 2 Ł
tartego chrzanu* 2 Ł smalcu* szczypta mielonych goździków* szczypta cukru, sól,
pieprz
Oczyszczone, opalone, umyte golonki, natrzeć skórką otartą z jednej cytryny, solą,
pieprzem, skropić sokiem z jednej cytryny i zostawić na noc w lodówce. W dużym
rondlu mocno rozgrzać smalec, zrumienić golonki ze wszystkich stron, poczym polać
wodą i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Umyte i namoczone śliwki ugotować,
osączyć na sitku, pokroić w paseczki. Golonki podczas duszenia skrapiać wywarem ze
śliwek, a gdy będą miękkie-wyjąć i usunąć kości. Mięso podzielić na porcje, ułożyć w
brytfannie, przykryć śliwkami, polać przecedzonym sosem i nadal dusić. Obraną cytrynę
pokroić w półplasterki i usunąć z nich pestki. Pod koniec duszenia dodać do golonki
cytrynę, orzechy i chrzan.

PO BAWARSKU
2 golonki* 2 cebule* 15 dag mielonej wieprzowiny* 1 jajo* 1 Ł soku z cytryny, * 2 Ł
tłuszczu* 1 Ł tartej bułki,* 4 Ł keczupu* tymianek, * sól, pieprz
Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem oraz
tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24h w
lodówce. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką,
mielonym mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych
kościach. Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym
naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia
usunąć folię i często polewając wytworzonym sosem -dalej piec, aż się zarumienią.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Zycze smacznego.
eRPe

p...@c...kielce.pl
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Danko z Lubliany druga runda
kotlety wege
Do Roberta Piotrowicza
Zupa ogorkowa -pomocy prosze -Odpowiedz
Re: Zapytanko - Skrzydelka KFC -Odpowiedz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »