Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szukam przepisu -Odpowiedz szukam przepisu -Odpowiedz

Grupy

Szukaj w grupach

 

szukam przepisu -Odpowiedz

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!news.us.edu.pl!mercury.newsgate.
pl!newsgate.pl
From: p...@n...chok.kielce.pl (Robert Piotrowicz)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: szukam przepisu -Odpowiedz
Date: 28 Mar 2000 00:50:44 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 21
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <s...@n...chok.kielce.pl>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8BIT
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25696
Ukryj nagłówki

Bardzo prosze- wybralem trzy golonki (sprawdzone)

PO SLASKU
2 golonki* 4 cebule* 4 Ł. smalcu* 1 szkl. jasnego piwa* pieprz* sól
Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzeć solą. W dużym rondlu
rozgrzać smalec, zrumienić mięso z obu stron, dodać pokrojoną w plasterki cebulę,
chwilę smażyć razem, po czym podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 1i1/2h, od czasu
do czasu skrapiając piwem. Pod koniec duszenia opruszyć mięso pieprzem.

PO STAROPOLSKU
2 golonki* 20 dag suszonych śliwek* 2 Ł posiekanych orzechów włoskich* 2 cytryny* 2 Ł
tartego chrzanu* 2 Ł smalcu* szczypta mielonych goździków* szczypta cukru, sól,
pieprz
Oczyszczone, opalone, umyte golonki, natrzeć skórką otartą z jednej cytryny, solą,
pieprzem, skropić sokiem z jednej cytryny i zostawić na noc w lodówce. W dużym
rondlu mocno rozgrzać smalec, zrumienić golonki ze wszystkich stron, poczym polać
wodą i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Umyte i namoczone śliwki ugotować,
osączyć na sitku, pokroić w paseczki. Golonki podczas duszenia skrapiać wywarem ze
śliwek, a gdy będą miękkie-wyjąć i usunąć kości. Mięso podzielić na porcje, ułożyć w
brytfannie, przykryć śliwkami, polać przecedzonym sosem i nadal dusić. Obraną cytrynę
pokroić w półplasterki i usunąć z nich pestki. Pod koniec duszenia dodać do golonki
cytrynę, orzechy i chrzan.

PO BAWARSKU
2 golonki* 2 cebule* 15 dag mielonej wieprzowiny* 1 jajo* 1 Ł soku z cytryny, * 2 Ł
tłuszczu* 1 Ł tartej bułki,* 4 Ł keczupu* tymianek, * sól, pieprz
Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem oraz
tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24h w
lodówce. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką,
mielonym mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych
kościach. Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym
naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia
usunąć folię i często polewając wytworzonym sosem -dalej piec, aż się zarumienią.
Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Zycze smacznego.
eRPe

p...@c...kielce.pl
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?