« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-21 07:44:10
Temat: ciasto kokosoweWitam
Dawnymi czasy jadłam ciasto, które na wierzchu miało taką jakby skorupkę
zrobioną z masła, cukru i wiórków kokosowych. Pod spodem było chyba
ciasto ucierane, w każdym razie takie lejące przed pieczeniem. No i tu
problem: czy ktokolwiek coś takiego kojarzy i mógłby się podzielić
przepisem? Dawno to było i osoba, która je robiła, już nie pamięta....
Pozdrawiam
Yul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-21 08:28:50
Temat: Re: ciasto kokosowe
Użytkownik Yul <z...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cb63l4$nd1$...@a...news.tpi.pl...
> Witam
> Dawnymi czasy jadłam ciasto, które na wierzchu miało taką jakby skorupkę
> zrobioną z masła, cukru i wiórków kokosowych. Pod spodem było chyba
> ciasto ucierane, w każdym razie takie lejące przed pieczeniem. No i tu
> problem: czy ktokolwiek coś takiego kojarzy i mógłby się podzielić
> przepisem? Dawno to było i osoba, która je robiła, już nie pamięta....
> Pozdrawiam
> Yul
...ja mam cos takiego co ma na gorze taka wlasnie dokladnie skorupe a pod
spodem ma solidna warstwe budyniu i warstwe ciasta...latwe. Jesli trzeba -
dam!
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 08:31:18
Temat: Re: ciasto kokosoweAgata wrote:
>
> ...ja mam cos takiego co ma na gorze taka wlasnie dokladnie skorupe a pod
> spodem ma solidna warstwe budyniu i warstwe ciasta...latwe. Jesli trzeba -
> dam!
Tamto co prawda budyniu nie miało, ale dawaj ;) Może reszta się zgadza ;)
Pozdrawiam
Yul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 10:07:34
Temat: Re: ciasto kokosowe (P)
Użytkownik Yul <z...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cb66hv$dbt$...@n...news.tpi.pl...
> Tamto co prawda budyniu nie miało, ale dawaj ;) Może reszta się zgadza ;)
>
> Pozdrawiam
> Yul
dobra, to jest ciasto z grupy zdaje sie z czasow kiedy jeszcze internetu nie
bylo...autor nieznany
Zagniatamy ciasto - pol kostki masla, 2 jaja, pol szklanki cukru, 2 szklanki
maki, poltorej lyzeczki proszku do piecznia, cukier waniliowy. Wykladamy na
duza blache. Na to teraz cieple 3 budynie smietankowe albo kokosowe albo
waniliowe rozrobione w litrze mleka! (wszystkie w litrze). Na gore idzie :
masa kokosowa - najpierw roztapiamy pol kostki masla, mieszamy z 2 zoltkami
i polowa szklanki cukru - teraz 200gr startego kokosa (wiorki) ajak juz nam
sie dobrze polaczy to ubijamy 2 bialka i delikatnie wmieszamy w mase!
Wykladamy calosc na budyn..nie jest latwo ale sie da!
i pieczemy w 180C przez jakies 50 minut...
pachnie swietnie - smakuje - ale smakuje jak dla mojego brata jak zakalec w
serniku! (?)
agataw...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 11:23:45
Temat: Re: ciasto kokosoweMam w domu przepis o który ci chodzi. Jak wróce wieczorem do domu to moge ci
przesłać na twoje konto pocztowe. Pasi?
To zaczyna sie od ubijania piany z białek, potem dodaje sie zółtka, olej i
troche wody oraz makę z proszkiem do pieczenia i chyba cukier. Wylewa sie
toto na blachę, posypije wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Dopiero
takie cos wsadzamy do piekarnika. Po upieczeniu polewa sie polewa ze
śmietany, cukru i masła. Nie pamietam dokładnie proporcji a zatem przepis
wyslę na poczte albo tez umieszczę na grupie jak wolisz?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 11:26:50
Temat: Re: ciasto kokosoweUżytkownik putka napisał :
[...]Nie pamietam dokładnie proporcji a zatem przepis
> wyslę na poczte albo tez umieszczę na grupie jak wolisz?
>
A może na grupę?
pozdrawiam
Ania
--
nasza strona: www.konrad.fotokam.net
22 sierpnia? - www.aniatg.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 11:58:50
Temat: Re: ciasto kokosoweYul (z...@g...pl) napisał(a):
> Witam
> Dawnymi czasy jadłam ciasto, które na wierzchu miało taką jakby
> skorupkę zrobioną z masła, cukru i wiórków kokosowych. Pod spodem
> było chyba ciasto ucierane, w każdym razie takie lejące przed
> pieczeniem. No i tu problem: czy ktokolwiek coś takiego kojarzy i
> mógłby się podzielić przepisem? Dawno to było i osoba, która je
> robiła, już nie pamięta.... Pozdrawiam
Mnie sie wydaje, ze mam przepis na cus takiego...zaznaczam mam przepis, probowalam
kilka razy
ale nigdy jeszcze nie wyszlo:( Za to mojej Cioci (od ktorej to przepis) to popisowe
ciacho ! Ciasto
bylo ucierane, a na wierzch kokos z cukrem i maslem stopiony i wymieszany na
patelni...
Postaram sie znalesc i wrzucic tutaj.
pozdr.nann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 11:59:00
Temat: Re: ciasto kokosowe (P)
Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:cb6bop$204o$1@mamut1.aster.pl...
>
> Na to teraz cieple 3 budynie smietankowe albo kokosowe albo
> waniliowe rozrobione w litrze mleka! (wszystkie w litrze).
Rozumiem, że te budynie mają być w tym mleku ugotowane - mają tworzyć masę,
tak?
--
pozdrawiam
Nina
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=185791
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 12:07:56
Temat: Re: ciasto kokosowe (Px2)nann (n...@w...pl) napisał(a):
> Postaram sie znalesc i wrzucic tutaj.
Juz mam, a nawet dwa :))
Numer 1
Kokosanka Cioci Oli
4 jaja
1 szkl cukru
starta skorka z cytryny
2 szkl. maki
2 plaskie lyzeczki cukru
0,5 kostki masla
Miekkie maslo utrzec na puch, dodac cuker, jaja, skorke z cytryny i make wymieszana z
proszkiem. Calosc utrzec mikserem na gladka mase. Wylac na blache.
Na patelni podpiec 0,5 kostki masła, 0,5-1 szklanki cukru i 1 szklanke wiorek
kokosowych. Owa
mieszanina posypac surowe ciasto, piec w 200 stopniach 25 minut (wersja z
termoobiegiem).
Przepis nr 2
Kokosanka Ewy
3 jaja
1 szkl cukru
2 szklanki maslanki
4 szklanki maki
3 lyzeczki proszku
1 cukier waniliowy
Wszystko utrzec, wylac na blache.
W garnuszku(miseczce) zmieszac 2 op wiorek kokosowych z 1 szkl cukru. Posypac surowe
ciasto.
Piec 30 min - 150 stopni, i 10 min 200 stopni
Gorace ciasto polac 200 ml kremowki.
SMACZNEGO !
pozdr.nann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-21 12:50:54
Temat: Re: ciasto kokosowe (P)
Użytkownik Nina <n...@w...gazeta.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cb6imo$acm$...@n...news.tpi.pl...
> Rozumiem, że te budynie mają być w tym mleku ugotowane - mają tworzyć
masę,
> tak?
ano...
one sobie niezle w tym piekarniku zniosa to kolejne zagrzanie!
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |