« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-26 16:08:23
Temat: ciasto na pizzeMam małe doświadczenie z pieczeniem pizzy... Powiedzcie no mi co jak
zrobić ciasto do pizzy żeby było mniej kruche a bardziej gumiaste i
puszyste:
a) zamiast całości mąki razowej dać 50/50 z mąką nierazową
b) więcej drożdży
c) wiecej wody
e) zamiast do rozgrzanego na max piekarnika wstawić ciasto do
chłodniejszego i piec wolniej w niższej temperaturze
f) inne ....................
Można podać więcej odpowiedzi niz jedną. Czas start ;-)
(uwaga, crosspost na pl.rec.kuchnia)
--
Yano http://www.vege.pl
[weganizm = {zdrowie, ekologia, ekonomia, etyka}]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-26 16:12:56
Temat: Re: ciasto na pizze
Yano wrote:
>
> Mam małe doświadczenie z pieczeniem pizzy... Powiedzcie no mi co jak
> zrobić ciasto do pizzy żeby było mniej kruche a bardziej gumiaste i
> puszyste:
kup w sklepie spod do pizzy.
gud lak!
--
-- [pppoezja] --
Hu! hu! ha! Nasza zima zła!
Płachta na niej długa, biała,
w ręku gałąź oszroniała,
a na plecach drwa...
Nasza zima zła!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 18:41:38
Temat: Re: ciasto na pizzeja tez chce wiedziec! wlasnie myslalam, zeby jutro pizze zrobic...czy jak
sie ja wlozy do lodowki i potem odgrzeje to wciaz jest dobra?
a jak sie robi nalesniki bez jajek?
nuala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-27 00:15:45
Temat: Re: ciasto na pizze
> a jak sie robi nalesniki bez jajek?
miesza sie mleko/woda (pol na pol) mieszanke z maka i szczypta soli i lyzka
oleju do porzadanej konsystencji i zostawia na 1/2 h. azeby gluten wchlonal
wode.
To tyle.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-27 07:43:19
Temat: Re: ciasto na pizze> Mam małe doświadczenie z pieczeniem pizzy... Powiedzcie no mi co jak
> zrobić ciasto do pizzy żeby było mniej kruche a bardziej gumiaste i
> puszyste:
puszyste i wysokie ciasto wyc hodzi z przepisu puszkowego "pizza muhameda".
bardzo lubie te pizze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-02 05:55:55
Temat: Naleśniki Sevy bez jaj ;-)Nuala <a...@a...net> napisał(a) w wiadomości
news:aac6ss$uaq$1@pingwin.acn.pl:
> a jak sie robi nalesniki bez jajek?
A jak się rozi z jajkami? Jak żyje, takich nie robiłem.
2 szklanki mleka sojowego
2 szklanki wody
2 łyżki cukru (lub innego słodzika)
1/4 łyżeczki soli
szczypta cynamonu
mąka pszenna w ilości "na oko"
Wymieszać wszystko mikserem dodając tyle mąki, by uzyskać ciasto o
konsystencji leniwie wylewajacej sie z łyżki, ale na tyle rzadkiej, by
dało się je rozlać po całej powierzchni. Ważne jest by patelnia
(najlepiej z grubej stali) była mocno rozgrzana. Oleju nalewamy tylko
tyle by przechylajac patelnię utworzyć na jaj powierzchni cienką
powłokę. Chochlą nalewamy na patelnię ciasto i podobnie jak wcześniej
olej, przechylając naczynie rozlewamy je po całej powierzchni. Nie
nalaweć ciasta za dużo, bo nalesniki grubsze niz 2 mm, to
nieporozumienie, a nie naleśniki. Najlepsze są takie na 1 mm.
Gdy ciasto na powierzchni wyschnie łopatką odwracamy naleśnika. W
czasie smażenia, po nalaniu ciasta, możemy próbować delikatnie podważać
naleśnika łopatką.
Naleśniki wg mojego przepisu do tej pory nie doczekały się krytycznych
uwag (jeśli chodzi o smak), więc mam nadzieję, że wyjdą Wam
przynajmniej nie gorsze. Są lekko słodkie. Ilości składników przeze
mnie podane są spore dlatego radziłbym trochę je zmniejszyć,
przynajmniej za pierwszym razem.
--
Seva --> GG#788049 --> http://www.seva.prv.pl/ [Moja strona]
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279 [Moje aukcje]
http://www.vege.pl/ [Wegetariański niezbędnik]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-02 06:58:42
Temat: Re: Naleśniki Sevy bez jaj ;-)Seva <s...@p...lp> mówi:
> Wymieszać wszystko mikserem dodając tyle mąki
no nareszcie... ;-)
--
powietrze Yes sir, I cän böögie
w...@g...pl If you stay you cän't go wrong
I cän böögie, böögie-vöögie
Äll night long.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-02 10:14:38
Temat: Re: Nale?niki Sevy bez jaj ;-)
Użytkownik Seva <s...@p...lp> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a...@o...tat.sat...
> Nuala <a...@a...net> napisał(a) w wiadomości
> news:aac6ss$uaq$1@pingwin.acn.pl:
>
> > a jak sie robi nalesniki bez jajek?
>
> A jak się rozi z jajkami? Jak żyje, takich nie robiłem.
>
> tyle by przechylajac patelnię utworzyć na jaj
a miało byc bez jaj ;-)
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 12:32:34
Temat: Re: Nale?niki Sevy bez jaj ;-)
"Seva" <s...@p...lp> wrote in message news:aaqr5j.1l4.1@om.tat.sat...
> Nuala <a...@a...net> napisał(a) w wiadomości
> news:aac6ss$uaq$1@pingwin.acn.pl:
>
> > a jak sie robi nalesniki bez jajek?
Witaj.
Zrobiłem sobie właśnie wedle Twego przepisu i powiem tak. Jeśłi do różnych
dźemów, czuję różnicę z takimi z jajami i na krowim mleku. Ale ja z kolei
bardzo lubię zupy owocowe z kluseczkami z pociętych naleśników właśnie. I
te są duuuużo lepsze w smaku :-)))
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-10 08:55:25
Temat: Re: Nale?niki Sevy bez jaj ;-)> A jak się rozi z jajkami? Jak żyje, takich nie robiłem.
> bo nalesniki grubsze niz 2 mm, to
> nieporozumienie, a nie naleśniki.
:))))
Dzieki Seva! Zrobilam weganskie nalesniki, ktore wygladaja jak nalesniki i
smakuja mniej wiecej jak nalesniki--a moze wlasnie jest odwrotnie, ze
nabialowe nalesniki smakuja mniej wiecej jak te weganskie. A konsystencje
maja idealna, teraz ja sie zastanawiam, po co byly te jajka. Z ćwierci
ilosci skladnikow wyszly mi 4 produkty, wiec z calosci powinno byc 16.
pycha!
nuala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |