« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-05 11:32:14
Temat: ciasto z brzoskwiniamidostałam cała mase brzoskwiń Chetnie zrobiła bym jakies ciasto z nimi i np
jakąs kruszonka (chodz nie koniecznie musi byc )
Prosze o dobry sprawdzony przepis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-05 13:15:03
Temat: Re: ciasto z brzoskwiniami> dostałam cała mase brzoskwiń Chetnie zrobiła bym jakies ciasto z nimi i np
> jakąs kruszonka (chodz nie koniecznie musi byc )
> Prosze o dobry sprawdzony przepis
Polecam ciasto z owocami Magdaleny Bassett, choć nie wiem, czy krajowe
brzoskwinie się do niego nadają. Ja piekłam z brzoskwiniami z puszki i
wyszło rewelacyjne. Myślę, że warto spróbować z naszymi owocami.
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-05 13:56:22
Temat: RE: ciasto z brzoskwiniami> dostałam cała mase brzoskwiń Chetnie zrobiła bym jakies
> ciasto z nimi i np
> jakąs kruszonka (chodz nie koniecznie musi byc )
> Prosze o dobry sprawdzony przepis
>
Witam bardzo wakacyjnie! Jakiś czas temu (chyba dłuższy) podawałam przepis
na
brzoskwiniowiec. Cieszył się ,hmmm niezłym "wzięciem"(oczywiscie się nie
chwalę tylko fakty podaję) a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie były
tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
A tu załączam przepis :
Brzoskwiniowiec
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-05 21:21:36
Temat: Re: ciasto z brzoskwiniamiUżytkownik aga_agnieszka napisał:
> dostałam cała mase brzoskwiń Chetnie zrobiła bym jakies ciasto z nimi i np
> jakąs kruszonka (chodz nie koniecznie musi byc )
> Prosze o dobry sprawdzony przepis
Ja dzis upieklam takie:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=138
Przepis dobry, dokladny. Ciacho smaczne :)
Na marginesie: przy takim przygotowaniu i ulozeniu masy z kokosem (patrz
przepis), rzeczywiscie trzyma on sie calosci. W przeciwienstwie do
nieszczesnej "pszczolki", o ktorej pisalam wczesniej :)
Agnieszka Młynarczyk
Agnieszka Młynarczyk
--
Lubisz ubrania ESPRIT? Zajrzyj na nasze aukcje:
http://tinylink.com/?xacqZcPh1b
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-05 21:39:50
Temat: Re: ciasto z brzoskwiniamiAgnieszka Młynarczyk wrote:
> Agnieszka Młynarczyk
>
> Agnieszka Młynarczyk
Baden Baden
:)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-07 22:37:20
Temat: Re: ciasto z brzoskwiniamiUżytkownik sadyl napisał:
> Baden Baden
> :)
Nie :) Wuppertal Wuppertal :)
Agnieszka Młynarczyk
--
Lubisz ubrania ESPRIT? Zajrzyj na nasze aukcje:
http://tinylink.com/?xacqZcPh1b
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |