Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: ciasto z brzoskwiniami
Date: 5 Aug 2005 15:56:22 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 53
Message-ID: <000401c599c5$d1639aa0$0100a8c0@mshome.net>
References: <dcvinl$sl0$1@news.onet.pl>
Reply-To: <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1123250182 18641 213.180.130.18 (5 Aug 2005 13:56:22
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Aug 2005 13:56:22 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from mm (62-29-147-254.ols.vectranet.pl [62.29.147.254]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j75DsjLZ024462 for
<p...@n...pl>; Fri, 5 Aug 2005 15:54:47 +0200
X-Received: from mm (62-29-147-254.ols.vectranet.pl [62.29.147.254]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j75DsjLZ024462 for
<p...@n...pl>; Fri, 5 Aug 2005 15:54:47 +0200
X-Received: from mm (62-29-147-254.ols.vectranet.pl [62.29.147.254]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j75DsjLZ024462 for
<p...@n...pl>; Fri, 5 Aug 2005 15:54:47 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245284
Ukryj nagłówki
> dostałam cała mase brzoskwiń Chetnie zrobiła bym jakies
> ciasto z nimi i np
> jakąs kruszonka (chodz nie koniecznie musi byc )
> Prosze o dobry sprawdzony przepis
>
Witam bardzo wakacyjnie! Jakiś czas temu (chyba dłuższy) podawałam przepis
na
brzoskwiniowiec. Cieszył się ,hmmm niezłym "wzięciem"(oczywiscie się nie
chwalę tylko fakty podaję) a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie były
tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
A tu załączam przepis :
Brzoskwiniowiec
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|