Data: 2005-08-05 13:56:22
Temat: RE: ciasto z brzoskwiniami
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> dostałam cała mase brzoskwiń Chetnie zrobiła bym jakies
> ciasto z nimi i np
> jakąs kruszonka (chodz nie koniecznie musi byc )
> Prosze o dobry sprawdzony przepis
>
Witam bardzo wakacyjnie! Jakiś czas temu (chyba dłuższy) podawałam przepis
na
brzoskwiniowiec. Cieszył się ,hmmm niezłym "wzięciem"(oczywiscie się nie
chwalę tylko fakty podaję) a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie były
tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
A tu załączam przepis :
Brzoskwiniowiec
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|