Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.ceti.pl!not-for-mail
From: "Katarzyna Mikołajczyk" <K...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto z jabłkami
Date: Mon, 10 Sep 2001 13:00:23 +0200
Organization: CETI S.C. (Krakow, Poland)
Lines: 39
Message-ID: <9ni6dn$3k4$1@druid.ceti.com.pl>
NNTP-Posting-Host: wroclawska.ceti.pl
X-Trace: druid.ceti.com.pl 1000119543 3716 62.121.128.102 (10 Sep 2001 10:59:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Sep 2001 10:59:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67339
Ukryj nagłówki
Ponieważ czytam Was od dość dłuższego czasu i wykorzystuję Wasze rady w
swojej kuchni to ośmielam się polecić ciasto o nazwie "Niebo w gębie" :)
Przepis otrzymany od siostry byłej szefowej ;))
Zrobiony pierwszy raz i nawet udanie.
Przepis na dużą tortownicę. Są trzy warstwy:
biszkopt
masa z jabłkami
krem
a na to wszystko polewa
Przepisu na biszkopt nie podaję, bo raczej każdy ma swój sprawdzony.
Masa z jabłkami:
1-1,5 kg jabłek (waga przed obieraniem), 3 łyżki cukru, 1 łyżka żelatyny, 1
galaretka (np. cytrynowa)
Jabłka obrać, zetrzeć część na plasterki, a część na na grube wiórki.
Przesmażyć, dodając na końcu cukier. Pozostawić do ostygnięcia. Przyrządzić
galaretkę z 3/4 podanej wody na opakowaniu dodając żelatynę. Ostudzić. Jak
galaretka zaczyna tężeć mieszamy ją z masą z jabłek. Jak masa zaczyna tężeć
wykładamy ją na biszkopt (jeżeli da się masę na biszkopt za wcześnie, to
galaretka może częściowo wsiąknąć w biszkopt). Całość wstawić do lodówki.
Krem:
1 kostka masła, 1 ugotowany i ostudzony budyń (np. śmietankowy), 1 szkl.
cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po łyżce budyń i ucierać. Wyłożyć
krem na masę jabłkową. Ponownie wstawić do lodówki.
Polewa:
1/2 kostki margaryny, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru
Margarynę roztopić i wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami lekko
podgrzewając. Następnie mieszając ostudzić i posmarować ciasto. Oczywiście
jeszcze raz wstawić ciasto do lodówki.
pozdrawiam i życzę smacznego :)
Kasia
|