Data: 2002-08-25 12:28:00
Temat: ciekawe przepisy na placki
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Placuszki serowe czyli szkolne śniadanko
===========================
1 kostka białego sera
2 duże łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
3 łyżki cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
200 ml śmietana
Kostkę twarożku rozdrobnić mikserem dodać mąkę, proszek do pieczenia,
cukier, cukier waniliowy, śmietanę, jajka i wszystko dobrze zmiksowac.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane łyżką placuszki. Smażyć na złoty
kolor. Posypać lekko cukrem lub podać z dżemem. Śniadanko pożywne,
gotowe. Smacznego!
Bardzo szybkie danie. Czas przyrządzenia to 15 minut. 3 porcje.
Racuchy serowe
===========
10 dag ementalera
200 ml mleka
25 dag mąki
4 jajka
200 ml piwa
5 dag ziołowego sera topionego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
sól
Ementaler utrzeć, ser topiony rozgnieść widelcem. Mleko zagrzać w
garnku, zdjąć z ognia, dodać ser i ponownie ogrzewać stale mieszając
aż do rozpuszczenia sera. Odstawić do ochłodzenia. Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia, dodać piwo. Wymieszać na jednolitą masę,
dodając porcjami ochłodzony krem serowy oraz jajka. Mieszać, aż
powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 40 minut.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu do temp. 180
st. C. Ciasto wlewać porcjami do lejka trzymanego bezpośrednio nad
rondlem z tłuszczem. Wykonując lejkiem okrężne ruchy formować z
wyciekającego ciasta spiralne zwoje o średnicy
ok.4 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu z rondla
rozkładać na papierowych serwetkach. Podawać zimne, ułożone kopiasto
na talerzu, jako przekąskę do wina, koktajli lub piwa.
Placki pikantne jarskie
===============
1/2 kg ziemniaków
1 łyżka mąki
1 jajko
kminek
Sos:
2 papryki żółta i czerwona
15 dag pieczarek
1 cebula
ostra papryka w proszku
pieprz i sól
Warzywa i grzyby tniemy w kostkę i przesmażamy na oleju. Ziemniaki
obieramy i ucieramy, odlewamy nadmiar płynu. Dodajemy jajko, mąkę
pieprz czarny, sól i kminek. Smażymy na rumiano 2 duże placki. Na
wierzch układamy farsz warzywno-pieczarkowy. Posypujemy ostrą papryką.
Podajemy z czerwonym winem i surówką z czerwonej lub kiszonej kapusty.
przepisy ze strony super expressu
|