« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-09 21:34:04
Temat: co myślicie o rybie w sosie wiśniowym?Cześc,
kiedyś jadłam taką potrawę ( filety rybne w sosie wiśniowym) i miało to
ciekawy smak ( sos był z dodatkiem czerwonego wina, gozdzików, cynamonu) i
dano mi na to przepis. Zastanawiam sie czy taka wersja ryby nadawałaby sie
jako jedno z dań na wigilie. Smakowi daleko do "tradycyjnego" ;-). Co
myslicie? Można zaryzykować?
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-09 23:00:42
Temat: Re: co myślicie o rybie w sosie wiśniowym?Zaryzykowac na pewno mozna a najlepiej podeslac przepis na grupe...
--
###################
Artur Nowacki
LODZ
a...@t...net.pl
ICQ #82071542
###################
"sassanach" <s...@p...fm> wrote in message
news:9v0mct$b3c$2@news.tpi.pl...
> Cześc,
> kiedyś jadłam taką potrawę ( filety rybne w sosie wiśniowym) i miało to
> ciekawy smak ( sos był z dodatkiem czerwonego wina, gozdzików, cynamonu) i
> dano mi na to przepis. Zastanawiam sie czy taka wersja ryby nadawałaby sie
> jako jedno z dań na wigilie. Smakowi daleko do "tradycyjnego" ;-). Co
> myslicie? Można zaryzykować?
>
> --
> POzdrówka
> Sassenach
> GG 1527151
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 11:20:39
Temat: Re: co myślicie o rybie w sosie wiśniowym?
Użytkownik "sassanach" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9v0mct$b3c$2@news.tpi.pl...
: Cześc,
: kiedyś jadłam taką potrawę ( filety rybne w sosie wiśniowym) i miało
to
: ciekawy smak ( sos był z dodatkiem czerwonego wina, gozdzików,
cynamonu) i
: dano mi na to przepis. Zastanawiam sie czy taka wersja ryby
nadawałaby sie
: jako jedno z dań na wigilie. Smakowi daleko do "tradycyjnego" ;-).
Co
: myslicie? Można zaryzykować?
Jadlam (hmm ... ta moja skleroza ;o))) chyba kangura z takim sosem.
Sos slodko-kwasny bardzo ciekawe zestawienie.
Na wigilie to ja raczej tradycyjnie, a owoce w daniu ...... no, chyba
ze nazywaja sie "Szynka" ;o)
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 12:51:42
Temat: Re: rybie w sosie wiśniowym - przepisJa własnie chce zeby nie bylo tak do konca tradycyjnie, zerszta wigilie nie
ja robie, ja tylko doniose jedną rybke.
A przepisik juz publikuje, jakby ktos chcial zjesc cos niecodziennego i
eleganckiego:
FILETY RYBNE W SOSIE WIŚNIOWYM
filety ryby morskiej
. wywar z warzyw lub bulion z kury (kostki)
. kompot z wiśni lub opakowanie mrożonych
. wino czerwone wytrawne
. sól
. cytryna
. goździki
. cynamon
. pieprz mielony
. cukier
. liść laurowy
. mąka ziemniaczana lub gotowa zasmażka do zagęszczenia
Filety skropić sokiem z cytryny, ugotować w bulionie warzywnym.
Wiśnie oddzielić od soku, wydrylować, lub w przypadku mrożonki ugotować w
niewielkiej ilości wody. Rozdrobnić mikserem na jednolitą masę, dodając
nieco soku w celu rozcieńczenia. Wino z dodatkiem przypraw (goździki,
cynamon, pieprz) ogrzewać pod przykryciem do momentu zagotowania. Przecedzić
(usunąć przyprawy).Połączyć z wiśniami. Zagęścic zasmażką lub mąką
ziemniaczaną połączoną z sokiem. Zagotować. Przyprawić do smaku cukrem, solą
i sokiem z cytryny.
Sos powinien mieć gęstą konsystencję i smak wytrawno-pikantno-słodkawy i
wyraźnie wyczuwalny aromat wiśni i wina. Po przygotowaniu sos należy bardzo
szybko podgrzewać i gorącym polać filety rybne ułożone na zakładkę na
owalnym półmisku. Taki sposób przygotowania pozwala na jedzenie tej potrawy
także na zimno.
(przepis pochodzi z ksiazki "Podstawy technologii gastronomicznej" praca
zbiorowa)
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 16:52:51
Temat: Re: rybie w sosie wiśniowym - przepis
>Ja własnie chce zeby nie bylo tak do konca tradycyjnie, zerszta wigilie nie
>ja robie, ja tylko doniose jedną rybke.
>A przepisik juz publikuje, jakby ktos chcial zjesc cos niecodziennego i
>eleganckiego:
>
>FILETY RYBNE W SOSIE WIŚNIOWYM
dzis w aucie maz mnie pyta:
"Czy znow, jak co roku, bedziemy miec kupe zarcia stojaca po
calej kuchni przez cale Swieta, az sie pies zlituje i ukradnie np
szynke i reszte ryby"?
na to ja: "Nie. A ZJESZ rybe w sosie wisniowym? I barszcz z
sokiem malinowym??".
odpowiedzial TAK..
no, zobaczymy...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 21:59:00
Temat: Re: co myślicie o rybie w sosie wiśniowym?Witam,
EKSPERYMENTUJ! To jest lepsze niż przygotwywanie dan ktore zna sie juz
dobrze. Ja ostatnio popelnilem podobny wybryk - halibuta w sosie
pomarańczowym - rewelacja (przepis oglosilem jakis miesiaca temu na grupie)
Pozdrowka
KB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |