« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-08 13:44:11
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:jjvovv87r865f6slp0erusegipjvv0rq4e@4ax.com...
> a u nas sprzedaja creme fraiche jako bardzo, BARDZO gesta kwasna
> smietane. z odwalonymi 50% tluszczu u mie to podstawa zycia,
> pasuje prawie do wszystkiego ;)
W Szwecji "creme fraiche" ma 34%, jest _slodką_ w smaku, bardzo gestą
smietana i ma duzy napis na froncie "nadaje sie do gotowania". "Creme
fraiche light" ma 15%, ponoc tez mozna gotowac, ale tego nie probowalam,
wiec nie wiem, jak sie faktycznie zachowuje. CF swietnie sie sprawdza do
wszelkich gotowanych sosow, nic sie z nia nie dzieje nastepnego dnia etc.
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-08 14:01:58
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1916862362.20040107230754@yahoo.com...
>
> > Poważnie??? A w Anglii pod nazwą creme fraiche sprzedają właśnie kwaśną
> > śmietanę - tzn. nie jest aż tak kwaśna, jak nasza kwaśna, ale słodka też
> > zdecydowanie nie jest! A jaką to ma we Francji konsystencję? Da się
wylać z
> > pudełeczka?
>
> Da sie, ale z trudem ;-)
creme draiche kupowanej u nas, o ktorej pisalam wczesniej, tez sie nie da
wylac z pudelka... pojemniczek do gory dnem, a smietana ani drgnie ;-)
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 17:54:03
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?> Niegdyś kwaśna śmietana to był świeży tłuszcz zbierany z kwaśnego
> mleka.
Jakie niegdys? Do tej pory sie tak robi w okolicach, skad pochodze.
Szczerze mowiac, dopiero czytajac te dyskusje uswiadomilam sobie, ze nie
moze byc to jedyny sposob, przynajmniej jesli chodzi o produkcje smietany na
przemyslowa skale :-)
Pozdrawaim,
Kinga
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-08 21:17:36
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Użytkownik "*madzik*" <m...@b...op.pl> napisał w wiadomości
news:btjn0q$3sb$1@news.onet.pl...
> "creme fraiche" ma 34%, jest _slodką_ w smaku /ciach/
po organoleptycznym tescie ze slodka smietana, stwierdzam ze faktycznie CF
jest jednak mniej slodki ;-)
Do tej pory go porownywalam z czyms, co nosi nazwe, ktora mozna
przetlumaczyc jako "kwasna smietana".
Sklad CF to: wysokopasteryzowana smietana o zawartosci tluszczu 34%, kultury
"skwasniajace".
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |