Data: 2003-12-01 18:57:17
Temat: co zamiast jajka i sklepy z zywnoscia dietetyczna
Od: "Aldona 'Aldik' Richter" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam grupę
To moja kolejna próba kontaktu :-) Ale wygląda na to, że tym razem ma
większe szanse powodzenia.
Sprawa jest następująca: co jakiś czas mam pod opieką dziecko uczulone na
gluten, mleko, jaja i truskawki... Staję niemal na głowie, żeby wymyślać za
każdą jego wizytą jakieś fajne dania, ale prawdę mówiąc - pomysły mi się
kończą...
Mam dwa pytania - po pierwsze czym można zastąpić jajko? Chodzi o jakąś
substancję o podobnych właściwościach, którą można by zamiast jajka dodać
np. do ciasta czy klusek. Mąkę zwykłą mogę zastąpić bezglutenową (gryczna,
kukurydziana itd.), produkty mleczne - produktami sojowymi, ale co z jajem?
I druga sprawa - czy ktoś może mi polecić na terenie Wawy lub w bliskiej
okolicy dobrze zaopatrzony sklep z żywnością dietetyczną? To co oferują
supermarkety, to mi za mało...
A na wkupne mam przepis na całkiem smaczne danie, które wyszło mi trochę
przypadkiem :-)
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- cebula
- 0,5 kg pieczarek
- porcja kaszy gryczanej
Kaszę należy ugotować wg przepisu. Cebulę i pieczarki kroimy, traktujemy
solą i pieprzem i smażymy. Mięso mielone rozdrabniamy i smażymy. Wszystkie
uzyskane elementy mieszamy razem, dodajemy trochę oliwy z oliwek, żeby nie
było suche i już danie jest gotowe. Dobry sposób na przemycenie kaszy
gryczanej tym, którzy jej nie lubią, ponieważ pozostałe składniki dość
skutecznie "wygłuszają" jej smak.
--
Pozdrawiam serdecznie
Aldik
(aldi75 na poczta.onet.pl)
-- Dla świata jesteś nikim, ale dla kogoś możesz być całym światem.
|