Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co zrobic z pieprzem

Grupy

Szukaj w grupach

 

co zrobic z pieprzem

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2004-03-18 13:43:05

Temat: co zrobic z pieprzem
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Witajciel
Znowu mam problem
Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam gorąco

Monika Zarczuk

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 13:53:04

Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Od: "Karmakoma" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:000901c40cef$04333b80$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witajciel
> Znowu mam problem
> Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
> jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
> Proszę o szybką odpowiedź
> Pozdrawiam gorąco
>

moj chlopak wczoraj przepieprzyl jarzynowa..i.. dodal smietany.byl taki
lekko ostry posmak, ale zupa wydawala sie lagodniejsza...

pzdr.

Ola.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 14:49:56

Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Od: ojola <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Karmakoma napisał:
> Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:000901c40cef$04333b80$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
>
>>Witajciel
>>Znowu mam problem
>>Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
>>jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
>>Proszę o szybką odpowiedź
>>Pozdrawiam gorąco
>>
>
>
> moj chlopak wczoraj przepieprzyl jarzynowa..i.. dodal smietany.byl taki
> lekko ostry posmak, ale zupa wydawala sie lagodniejsza...
>
> pzdr.
>
> Ola.
>
>
MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 15:36:03

Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

>
> MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..

Zaprawiłam śmietaną, ale nadal pikantne, czy da się jeszcze coś zrobić?

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 15:44:36

Temat: Pytaj Wladka/Re: co zrobic z pieprzem
Od: "jarek" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:00de01c40cfe$79f14ce0$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
> >
> > MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..
>
> Zaprawiłam śmietaną, ale nadal pikantne, czy da się jeszcze coś zrobić?
Pytaj Wladka - On wie wszystko. Ale lubi sie prosic!
JM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 15:47:14

Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Monika Zarczuk" <z...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:00de01c40cfe$79f14ce0$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
> >
> > MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..
>
> Zaprawiłam śmietaną, ale nadal pikantne, czy da się jeszcze coś zrobić?
>
Jesli ci nadal za pikantna to chyba tylko dolac wody, dodac
pomidorow/koncentratu/przecieru i zrobic zupy na dwa dni.
Niedawno gotowalam pomidorowa z papryka (po ugotowaniu miksowalam). Moze
jesli takie warzywo masz to dodanie zlagodziloby ten pieprz?

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 15:52:31

Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Od: "jarek" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:c3cg9d$11k$00$1@news.t-> Niedawno gotowalam pomidorowa z papryka (po
ugotowaniu miksowalam). Moze
> jesli takie warzywo masz to dodanie zlagodziloby ten pieprz?
sól wchlaniaja ziemniaki, a pieprz? A pieprz sie musi zostac - nie od rzeczy
jest powiedzenie, ze cos sie spieprzylo!
JM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 23:11:08

Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <000901c40cef$04333b80$6400a8c0@ap.siedlce.pl> Monika Zarczuk wrote:
> Witajciel
> Znowu mam problem
> Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
> jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?

Po szczegółowych studiach w wielojęzycznej literaturze kulinarnej




Metoda francuska
Nadaj jej oryginalną nazwę np. potage Poivrora. Potage Poivrora właśnie
taka ma być.

Metoda włoska
To zupa według przepisu z regionu (tu nazwa innego regionu Włoch, niż
ten, z którego pochdzi mówiący). Tam w ogóle nie umieją gotować.

Metoda niemiecka
Dadaj do pieprzu tyle zupy, aż będzie dobra

Metoda meksykańska

Dodaj tyle chili, żeby nie było czuć pieprzu

Metoda czeska
Na pewno zapomniałaś o suszonym czosnku

Metod polska ogólna

Ugotuj w niej ziemniaka. Skoro pomaga zupie przesolonej to może i pomoże
przepieprzonej.

Metoda krakowska mieszczańska.
Gość w dom łyzka wody do zupy

Metoda krakowska kazimierzowska
Ile wody można dodać do zupy pomidorowej nie zmieniając jej istoty? To
nieistotne. Ważne, że nadal będzie koszerna.

Metoda krakowska uniwersytecka
Jeżeli do zupy pomidorowej doda się łyżkę wody to nadal pozostaje to
zupa pomidorowa. Postępować rekursywnie.

Metoda warszawska

Dodaj skórek z kurczaka i nazwij to flaki

Metoda poznańska

Szkoda przecież takiej dobrej zupy. Zaproś gości.

Metoda góralska

Zawsze jeszce wyjdą z tego oscypki dla turystów.


Badania trwają.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 23:20:35

Temat: Re: co zrobic z pieprzem Post Scriptum
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <2...@n...onet.pl> Wladyslaw Los wrote:


> Metoda francuska
> Nadaj jej oryginalną nazwę np. potage Poivrora. Potage Poivrora
> właśnie taka ma być.
>
> Metoda włoska
> To zupa według przepisu z regionu (tu nazwa innego regionu Włoch, niż
> ten, z którego pochdzi mówiący). Tam w ogóle nie umieją gotować.
>
> Metoda niemiecka
> Dadaj do pieprzu tyle zupy, aż będzie dobra
>
> Metoda meksykańska
>
> Dodaj tyle chili, żeby nie było czuć pieprzu
>
> Metoda czeska
> Na pewno zapomniałaś o suszonym czosnku
>

> Metoda warszawska
>
> Dodaj skórek z kurczaka i nazwij to flaki

Stwierdziłem, że tradycyjna metoda warszawska utrzymuje się już prawie
wyłącznie na terenie diecezji warszawsko-praskiej. Na ternie diecezji
warszawsko-warszawskiej stosuje się połączone wyżej wymienione metody i
nazywa się to qhniom fiużyn.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 23:31:54

Temat: Re: co zrobic z pieprzem Post Scriptum
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał
> > Metoda francuska
> > Nadaj jej oryginalną nazwę np. potage Poivrora. Potage Poivrora
> > właśnie taka ma być.
> >
> > Metoda włoska
> > To zupa według przepisu z regionu (tu nazwa innego regionu Włoch, niż
> > ten, z którego pochdzi mówiący). Tam w ogóle nie umieją gotować.
> >
> > Metoda niemiecka
> > Dadaj do pieprzu tyle zupy, aż będzie dobra
> >
> > Metoda meksykańska
> >
> > Dodaj tyle chili, żeby nie było czuć pieprzu
> >
> > Metoda czeska
> > Na pewno zapomniałaś o suszonym czosnku
> >
>
> > Metoda warszawska
> >
> > Dodaj skórek z kurczaka i nazwij to flaki
>
> Stwierdziłem, że tradycyjna metoda warszawska utrzymuje się już prawie
> wyłącznie na terenie diecezji warszawsko-praskiej. Na ternie diecezji
> warszawsko-warszawskiej stosuje się połączone wyżej wymienione metody i
> nazywa się to qhniom fiużyn.
>
> Władysław

MEGA LOL,

Pozdr znad herbatki limonkowo-ziołowej :)

Nell

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

frytki :)
awaryjne roboty kuchenne
żeberka ze śliwkami
Papier do pieczenia
Lecznicze właściwosci boczniaków

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)
Trochę historii
Proponuję trochę zwolnić..

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X