« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-18 13:43:05
Temat: co zrobic z pieprzemWitajciel
Znowu mam problem
Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam gorąco
Monika Zarczuk
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-18 13:53:04
Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:000901c40cef$04333b80$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witajciel
> Znowu mam problem
> Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
> jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
> Proszę o szybką odpowiedź
> Pozdrawiam gorąco
>
moj chlopak wczoraj przepieprzyl jarzynowa..i.. dodal smietany.byl taki
lekko ostry posmak, ale zupa wydawala sie lagodniejsza...
pzdr.
Ola.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 14:49:56
Temat: Re: co zrobic z pieprzemUżytkownik Karmakoma napisał:
> Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:000901c40cef$04333b80$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
>
>>Witajciel
>>Znowu mam problem
>>Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
>>jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
>>Proszę o szybką odpowiedź
>>Pozdrawiam gorąco
>>
>
>
> moj chlopak wczoraj przepieprzyl jarzynowa..i.. dodal smietany.byl taki
> lekko ostry posmak, ale zupa wydawala sie lagodniejsza...
>
> pzdr.
>
> Ola.
>
>
MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 15:36:03
Temat: Re: co zrobic z pieprzem>
> MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..
Zaprawiłam śmietaną, ale nadal pikantne, czy da się jeszcze coś zrobić?
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 15:44:36
Temat: Pytaj Wladka/Re: co zrobic z pieprzem
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:00de01c40cfe$79f14ce0$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
> >
> > MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..
>
> Zaprawiłam śmietaną, ale nadal pikantne, czy da się jeszcze coś zrobić?
Pytaj Wladka - On wie wszystko. Ale lubi sie prosic!
JM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 15:47:14
Temat: Re: co zrobic z pieprzem
"Monika Zarczuk" <z...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:00de01c40cfe$79f14ce0$6400a8c0@ap.siedlce.pl...
> >
> > MOŻNA JĄ ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ LUB ŻÓŁTKIEM..
>
> Zaprawiłam śmietaną, ale nadal pikantne, czy da się jeszcze coś zrobić?
>
Jesli ci nadal za pikantna to chyba tylko dolac wody, dodac
pomidorow/koncentratu/przecieru i zrobic zupy na dwa dni.
Niedawno gotowalam pomidorowa z papryka (po ugotowaniu miksowalam). Moze
jesli takie warzywo masz to dodanie zlagodziloby ten pieprz?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 15:52:31
Temat: Re: co zrobic z pieprzem
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:c3cg9d$11k$00$1@news.t-> Niedawno gotowalam pomidorowa z papryka (po
ugotowaniu miksowalam). Moze
> jesli takie warzywo masz to dodanie zlagodziloby ten pieprz?
sól wchlaniaja ziemniaki, a pieprz? A pieprz sie musi zostac - nie od rzeczy
jest powiedzenie, ze cos sie spieprzylo!
JM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 23:11:08
Temat: Re: co zrobic z pieprzemIn <000901c40cef$04333b80$6400a8c0@ap.siedlce.pl> Monika Zarczuk wrote:
> Witajciel
> Znowu mam problem
> Gotuję właśnie zupę pomidorową, no i dodałam za dużo pieprzu. Czy mogę
> jeszcze coś zrobić, żeby zupa nie była tak pikantna?
Po szczegółowych studiach w wielojęzycznej literaturze kulinarnej
Metoda francuska
Nadaj jej oryginalną nazwę np. potage Poivrora. Potage Poivrora właśnie
taka ma być.
Metoda włoska
To zupa według przepisu z regionu (tu nazwa innego regionu Włoch, niż
ten, z którego pochdzi mówiący). Tam w ogóle nie umieją gotować.
Metoda niemiecka
Dadaj do pieprzu tyle zupy, aż będzie dobra
Metoda meksykańska
Dodaj tyle chili, żeby nie było czuć pieprzu
Metoda czeska
Na pewno zapomniałaś o suszonym czosnku
Metod polska ogólna
Ugotuj w niej ziemniaka. Skoro pomaga zupie przesolonej to może i pomoże
przepieprzonej.
Metoda krakowska mieszczańska.
Gość w dom łyzka wody do zupy
Metoda krakowska kazimierzowska
Ile wody można dodać do zupy pomidorowej nie zmieniając jej istoty? To
nieistotne. Ważne, że nadal będzie koszerna.
Metoda krakowska uniwersytecka
Jeżeli do zupy pomidorowej doda się łyżkę wody to nadal pozostaje to
zupa pomidorowa. Postępować rekursywnie.
Metoda warszawska
Dodaj skórek z kurczaka i nazwij to flaki
Metoda poznańska
Szkoda przecież takiej dobrej zupy. Zaproś gości.
Metoda góralska
Zawsze jeszce wyjdą z tego oscypki dla turystów.
Badania trwają.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 23:20:35
Temat: Re: co zrobic z pieprzem Post ScriptumIn <2...@n...onet.pl> Wladyslaw Los wrote:
> Metoda francuska
> Nadaj jej oryginalną nazwę np. potage Poivrora. Potage Poivrora
> właśnie taka ma być.
>
> Metoda włoska
> To zupa według przepisu z regionu (tu nazwa innego regionu Włoch, niż
> ten, z którego pochdzi mówiący). Tam w ogóle nie umieją gotować.
>
> Metoda niemiecka
> Dadaj do pieprzu tyle zupy, aż będzie dobra
>
> Metoda meksykańska
>
> Dodaj tyle chili, żeby nie było czuć pieprzu
>
> Metoda czeska
> Na pewno zapomniałaś o suszonym czosnku
>
> Metoda warszawska
>
> Dodaj skórek z kurczaka i nazwij to flaki
Stwierdziłem, że tradycyjna metoda warszawska utrzymuje się już prawie
wyłącznie na terenie diecezji warszawsko-praskiej. Na ternie diecezji
warszawsko-warszawskiej stosuje się połączone wyżej wymienione metody i
nazywa się to qhniom fiużyn.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 23:31:54
Temat: Re: co zrobic z pieprzem Post ScriptumUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał
> > Metoda francuska
> > Nadaj jej oryginalną nazwę np. potage Poivrora. Potage Poivrora
> > właśnie taka ma być.
> >
> > Metoda włoska
> > To zupa według przepisu z regionu (tu nazwa innego regionu Włoch, niż
> > ten, z którego pochdzi mówiący). Tam w ogóle nie umieją gotować.
> >
> > Metoda niemiecka
> > Dadaj do pieprzu tyle zupy, aż będzie dobra
> >
> > Metoda meksykańska
> >
> > Dodaj tyle chili, żeby nie było czuć pieprzu
> >
> > Metoda czeska
> > Na pewno zapomniałaś o suszonym czosnku
> >
>
> > Metoda warszawska
> >
> > Dodaj skórek z kurczaka i nazwij to flaki
>
> Stwierdziłem, że tradycyjna metoda warszawska utrzymuje się już prawie
> wyłącznie na terenie diecezji warszawsko-praskiej. Na ternie diecezji
> warszawsko-warszawskiej stosuje się połączone wyżej wymienione metody i
> nazywa się to qhniom fiużyn.
>
> Władysław
MEGA LOL,
Pozdr znad herbatki limonkowo-ziołowej :)
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |