Data: 2006-10-26 16:26:17
Temat: cos dla Krystyny od Iwon(k)i
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
We wtorek w Neurology, pismie naukowym American Academy of Neurology
opublikowano wyniki badania, ktore mowia, iz jedzenie 2 lub wiecej porcji (1
porcja-okolo cup)
warzyw spowalnia "mental decline" o okolo 40%. czyli sprawnosc umyslowa,
ktora z wiekiem
nieco szwankuje, mona poprawic jedzac warzywa. przede wszystkim "zielone"-
salty, szpinak,
pozniej "zolte"- marchewka, baklazan, zuchinia, buraczki, a pozniej
kalafiorowate.
Po za tym jakby dodaje sie to do wczesniejszych obserwacji. np 4 lata temu
Morris oglosil iz
jedzac pozywnie bogate w wit E moze zredykowac ryzyko Alzhaimera (chodzilo o
spozywanie ryb).
Warzywa (szczegolnie zielone) maja antyoksydanty, flawonoidy, wit E a
jedzone w oliwa z oliwek (lub innych nienasyconych tluszczy) dodatkowo
wzmacnia ich wlasciwosci- lepiej sie te zwiazki wchlaniaja.
pozdrawiam
iwon(k)a
|