Data: 2002-11-03 12:17:07
Temat: cos z ziemniakow
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moj tato zaszczycil nas wlasnie przepysznym daniem.
Starl ziemniaki jak na placki ziemniaczane, do tego dodal starta cebule,
przyprawy - sol, pieprz, pieprz ziolowy (nie jestem pewna czy majeranku
troche nie dodal) vegete i papryke, pozniej dorzucil 2-3 garscie kaszy
jeczmiennej, wymieszal wszystko.
W rondlu, na spodzie ulozyl liscie kapusty, na to nalozyl warste tej masy,
na to znowu liscie, masa .. i tak do momentu az skonczyla sie masa
ziemniaczano-kaszowa ;)
na wierzch liscie kapusty (powinny byc sparzone).
Zapiekl to w piekarniku (oczywiscie pod przykryciem)
Piekl jakas godzine, moze krocej.
Do tego sos grzybowy (z prawdziwkow) - taki z pieczeni wieprzowej, czy
wolowej tez pasuje.
Podane prosto po wyjeciu z piekarnika jest pyszne, ale tato zapowiedzial ze
po wystygnieciu, pokroi to w grubsze plastry i podsmazy, podobno jeszzce
lepsze :)))
Marta
|