Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "teekaa" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: czerwony humus
Date: Tue, 13 May 2003 09:38:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <b9q7q5$579$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.212.16
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1052811909 5353 212.160.212.16 (13 May 2003 07:45:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 May 2003 07:45:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155962
Ukryj nagłówki
Witam
Czytam z przyjemnością wiadomości grupy i często wykorzystuję przepisy tu
umieszczone.
Lubię gotować i poznawać nowe smaki.
Na stronie www arabskich kobiet znalazłam przepis na czerwony humus - ma
lekki gorzkawy smak może to tahini - z tej ilości wychodzi całkiem spory
słoiczek
Pozdrawiam
CZERWONY HUMUS
Składniki:
25 dag ciecierzycy,
1 duża cebula,
50 dag buraków,
3-4 łyżki Tahini (Tahini to pasta sezamowa o wyglądzie masła z orzeszków
ziemnych),
3 ząbki czosnku,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki oliwy,
przyprawy: odrobina białego pieprzu, tymianek
Wykonanie:
Namoczyć cieciorkę przez noc, po czym ugotować przez około godzinę do
miękkości. Ugotować w osolonej wodzie buraki w mundurkach. Obrać z łupin.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z oliwą. Zmiksować
razem na gładką masę ostudzone składniki: cieciorkę, buraki i cebule,
dodając oliwy, ząbki czosnku, tahini i przyprawy. Jeśli pasta będzie za
sucha - dodać wody. Pasta jest doskonała na razowe kanapki posypane
trybulką.
|