Data: 2003-05-13 07:38:48
Temat: czerwony humus
Od: "teekaa" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Czytam z przyjemnością wiadomości grupy i często wykorzystuję przepisy tu
umieszczone.
Lubię gotować i poznawać nowe smaki.
Na stronie www arabskich kobiet znalazłam przepis na czerwony humus - ma
lekki gorzkawy smak może to tahini - z tej ilości wychodzi całkiem spory
słoiczek
Pozdrawiam
CZERWONY HUMUS
Składniki:
25 dag ciecierzycy,
1 duża cebula,
50 dag buraków,
3-4 łyżki Tahini (Tahini to pasta sezamowa o wyglądzie masła z orzeszków
ziemnych),
3 ząbki czosnku,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki oliwy,
przyprawy: odrobina białego pieprzu, tymianek
Wykonanie:
Namoczyć cieciorkę przez noc, po czym ugotować przez około godzinę do
miękkości. Ugotować w osolonej wodzie buraki w mundurkach. Obrać z łupin.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z oliwą. Zmiksować
razem na gładką masę ostudzone składniki: cieciorkę, buraki i cebule,
dodając oliwy, ząbki czosnku, tahini i przyprawy. Jeśli pasta będzie za
sucha - dodać wody. Pasta jest doskonała na razowe kanapki posypane
trybulką.
|