Data: 2000-01-22 18:38:21
Temat: dania do mikrofalowki: zapiekanka z klusek i szpinaku
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sesja dobiega szczęśliwie końca, zatem zgodnie z wcześniejszą
zapowiedzią podrzucam przepis na danie do kuchenki mikrofalowej (jakoś
wole to określenie od mikrofalówki...).
składniki:
100g makaronu świderki (mogą być jakieś inne kształty - np. muszelki -
ale świderki najlepiej łączą się z sosem
300ml wody (jeśli gotujemy również w kuchence - choć dla mnie to
przesada)
łyżeczka oeju/oliwy do gotowania makaronu
odrobina soli - takoż
450g szpinaku z mrożonki
1 cebulka (ca.100g)
1 ząbek czosnku
1 jajko
8 łyżek (ok. 150ml) chudej smietany (ja używam zwykle 12)
sól, pieprz, gałka muszkatolowa
2 łyżki oleju do nasmarowania foremki
4-6 (ok. 100g) plasterków salami
3 (ok.250g) pomidory
100g tartego sera żółtego (czasem kroję na cienkie plastry)
Jeśli ktoś chce się bawić w gotowanie makaronu mikrofalami, to autorzy
książki kuch. podają czas 8 minut na 650W. Ja raczej normalnie na
gazie. Po ugotowaniu odcedzić i pozwolić ochłonąć.
Rozmrozić szpinak i odcedzić liście na sitku. Posiekać cebulę,
wycisnąć czosnek. Zmieszać to razem z jajkiem, przyprawami. Dokładnie
zmieszać to wszystko ze szpinakiem. Połączyć całość z kluskami,
Przełożyć do wysmarowanej foremki (ok. 27x18x5 cm).
Na wierzchu ułozyć plasterki salami, a na nich pokrojone w plasterki
pomidory. W końcu posypać to tartym serem. Ustawić foremkę na niskim
ruszcie kuchenki. Piecze się ok. 15-17 minut na kombinacji mikrofal
(nie jestem pewny mocy, bo mi zginęła instrukcja do tej kuchenki, ale
ok. 400-450W) i konwekcji (gorące powietrze) o temp. 200st.C.
Po skończonym pieczeniu należy zostawić zapiekankę w kuchence na
jakieś 5 minut, to się lepiej będzie trzymać.
Smacznego!
--
----------------------------------------------------
------------------
Konrad J. Brywczyński
b...@w...pdi.net v 4...@s...plusgsm.pl
www.kjb.w.pl UIN:27412398
|