| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-18 08:51:23
Temat: do czego olej kokosowy?Witam
Znajoma w pracy przyszła do mnie z zapytaniem a ja nie potrafię jej pomóc -
mianowicie ktoś uszczęśliwił ją słoiczkiem oleju kokosowego tłoczonego na
zimno. Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma konsystencję smalcu... czy to
się je na surowo, jako smarowidło na chleb czy ma może jakieś inne,
spożywcze zastosowanie?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-18 09:31:11
Temat: Re: do czego olej kokosowy? Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma konsystencję smalcu... czy to
> się je na surowo, jako smarowidło na chleb czy ma może jakieś inne,
> spożywcze zastosowanie?
Np do tego tradycyjnego australijskiego deseru:
http://www.thekoala.com/christmasrecipe.htm
olej kokosowy sprzedaje sie w Australii w kostkach, jak margaryne, pod nazwa
copha. Tego przepisu, ktory tu cytuje nie probowalam, jest ich wiele, moze
ktos inny sie odezwie? Ja nigdy tego sama nie robilam - tylko jadlam!
Ania
(zmien ombre na omberis)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-18 09:45:29
Temat: Re: do czego olej kokosowy?Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dj2d2r$e31$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Znajoma w pracy przyszła do mnie z zapytaniem a ja nie potrafię jej pomóc -
> mianowicie ktoś uszczęśliwił ją słoiczkiem oleju kokosowego tłoczonego na
> zimno. Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma konsystencję smalcu... czy to
> się je na surowo, jako smarowidło na chleb czy ma może jakieś inne,
> spożywcze zastosowanie?
>
Np w pewnym PUBie podają fryty smażone na oleju kokosowym (podobno). Super to
pachnie a jakie dobre :))
CAT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-18 09:48:35
Temat: Re: do czego olej kokosowy?Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dj2d2r$e31$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Znajoma w pracy przyszła do mnie z zapytaniem a ja nie potrafię jej pomóc -
> mianowicie ktoś uszczęśliwił ją słoiczkiem oleju kokosowego tłoczonego na
> zimno. Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma konsystencję smalcu... czy to
> się je na surowo, jako smarowidło na chleb czy ma może jakieś inne,
> spożywcze zastosowanie?
>
Apropos - znalazłem w necie taki tekst (mi to zajeżdża znachorstwem ;))
Frytki i prawie wszystkie smażone potrawy kupowane na mieście
Podczas obróbki termicznej ziemniaków w tłuszczach trans dochodzi do powstania
wielu zarówno interesujących jak i nieprzyjemnych związków. Każda smażona
potrawa, nawet warzywa, zawiera tłuszcze trans oraz potencjalnie rakotwórczą
substancję - akryloamid.
Żywność smażona w olejach takich jak: sojowy, kukurydziany, krokoszowy czy w
olejach orzechowych staje się bardzo problematyczną pod względem żywieniowym.
Tłuszcze te łatwo jełczeją gdy są wystawione na działanie tlenu i produkują duże
ilości wolnych rodników w ciele człowieka. Są one bardzo wrażliwe na indukowane
termicznie przemiany podczas gotowania. Nie jest jednak powszechnie znane, że
oleje te są przyczyną starzenia się, powstawanie skrzepów, zapaleń, raka,
przybrania na wadze.
Możliwe jest "uzdrowienie" frytek poprzez smażenie ich w świeżym leju kokosowym,
który ze względu na wysoka zawartość tłuszczów nasyconych jest bardzo stabilny
nawet w wysokiej temperaturze smażenia. Dlatego też frytki powinno się
przygotowywać wyłącznie na takim oleju.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dr Mercola mówi swoim pacjentom, że zjedzenie jednej frytki to jak wypalenie 1
papierosa. Proszę to wziąć pod uwagę przy następnym zakupie zestawu MAXI.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurde z tymi petami to chyba nie jest tak samo jednak :)
http://www.edieta.pl/porady_odchudzanie.php?nr=16
CAT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-18 09:56:58
Temat: Re: do czego olej kokosowy?> >
> Np w pewnym PUBie podają fryty smażone na oleju kokosowym (podobno). Super
to
> pachnie a jakie dobre :))
>
no tak, ale te frytki to smażą na oleju rafinowanym, tłoczonym na gorąco i
chemicznie utwardzanym, który ponoć jest wyjątkowo szkodliwy, natomiast moja
znajoma dostała słoiczek o poj. 200 ml, który kosztował prawie 10 zł, więc z
całą pewnością nikt na czyms takim smażyć frytek nie będzie, za droga
impreza.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-18 09:57:30
Temat: Re: do czego olej kokosowy?A kiedys mowili ze margaryna i oleje roslinne to samo zdrowie. I maslo
roslinne polecali.
--
Pozdr
Sylwek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-18 09:58:22
Temat: Re: do czego olej kokosowy?> olej kokosowy sprzedaje sie w Australii w kostkach, jak margaryne, pod
nazwa
> copha.
jeżeli sprzedawany w kostkach to nie jest to olej tłoczony na zimno, tylko
na gorąco... no nic, czekam dalej, może ktoś miał do czynienia z takim
olejem...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-18 10:01:07
Temat: Re: do czego olej kokosowy?Użytkownik "Sylwek" <s...@n...pl> napisał w wiadomości
news:dj2guq$14q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>A kiedys mowili ze margaryna i oleje roslinne to samo zdrowie. I maslo roslinne
>polecali.
$$$
$$$
$$$
:) ten lekarz co to go tam cytują to też jakiś z dupy wyjęty :)
"DONT DRINK MILK!!!!!" powiada!!
;)
CAT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-18 10:47:06
Temat: Re: do czego olej kokosowy?*** Basia <b...@o...pl>:
> Znajoma w pracy przyszła do mnie z zapytaniem a ja nie potrafię jej
> pomóc - mianowicie ktoś uszczęśliwił ją słoiczkiem oleju kokosowego
> tłoczonego na zimno. Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma
> konsystencję smalcu... czy to się je na surowo, jako smarowidło na
> chleb czy ma może jakieś inne, spożywcze zastosowanie?
Np. do popcornu (w sensie na tym się powinno go prażyć).
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-18 12:36:40
Temat: Re: do czego olej kokosowy?Witam!
Sama uzywalam kiedys tego oleju do smazenia kawalkow miesa albo stekow.
Najlepiej smakuje chyba kurczak na tym oleju oraz indyk, mysle ze krewetki
tez by super smakowaly. Mieso nabiera na tym oleju zupelnie innego aromatu.
Polecam goraco
Kasiek
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:ae0f23-236.ln1@kosmosik.ath.cx...
> *** Basia <b...@o...pl>:
>
> > Znajoma w pracy przyszła do mnie z zapytaniem a ja nie potrafię jej
> > pomóc - mianowicie ktoś uszczęśliwił ją słoiczkiem oleju kokosowego
> > tłoczonego na zimno. Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma
> > konsystencję smalcu... czy to się je na surowo, jako smarowidło na
> > chleb czy ma może jakieś inne, spożywcze zastosowanie?
>
> Np. do popcornu (w sensie na tym się powinno go prażyć).
>
> --
> + .-. .
> Pozdrawiam, . * ) )
> Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |