Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Catalyst" <c...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do czego olej kokosowy?
Date: Tue, 18 Oct 2005 11:48:35 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <dj2gaa$ns$1@inews.gazeta.pl>
References: <dj2d2r$e31$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ip-213-17-208-170.netia.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1129628810 764 213.17.208.170 (18 Oct 2005 09:46:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Oct 2005 09:46:50 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: mitchumi
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250309
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dj2d2r$e31$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Znajoma w pracy przyszła do mnie z zapytaniem a ja nie potrafię jej pomóc -
> mianowicie ktoś uszczęśliwił ją słoiczkiem oleju kokosowego tłoczonego na
> zimno. Pachnie to to jak wiórki kokosowe, ma konsystencję smalcu... czy to
> się je na surowo, jako smarowidło na chleb czy ma może jakieś inne,
> spożywcze zastosowanie?
>
Apropos - znalazłem w necie taki tekst (mi to zajeżdża znachorstwem ;))
Frytki i prawie wszystkie smażone potrawy kupowane na mieście
Podczas obróbki termicznej ziemniaków w tłuszczach trans dochodzi do powstania
wielu zarówno interesujących jak i nieprzyjemnych związków. Każda smażona
potrawa, nawet warzywa, zawiera tłuszcze trans oraz potencjalnie rakotwórczą
substancję - akryloamid.
Żywność smażona w olejach takich jak: sojowy, kukurydziany, krokoszowy czy w
olejach orzechowych staje się bardzo problematyczną pod względem żywieniowym.
Tłuszcze te łatwo jełczeją gdy są wystawione na działanie tlenu i produkują duże
ilości wolnych rodników w ciele człowieka. Są one bardzo wrażliwe na indukowane
termicznie przemiany podczas gotowania. Nie jest jednak powszechnie znane, że
oleje te są przyczyną starzenia się, powstawanie skrzepów, zapaleń, raka,
przybrania na wadze.
Możliwe jest "uzdrowienie" frytek poprzez smażenie ich w świeżym leju kokosowym,
który ze względu na wysoka zawartość tłuszczów nasyconych jest bardzo stabilny
nawet w wysokiej temperaturze smażenia. Dlatego też frytki powinno się
przygotowywać wyłącznie na takim oleju.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dr Mercola mówi swoim pacjentom, że zjedzenie jednej frytki to jak wypalenie 1
papierosa. Proszę to wziąć pod uwagę przy następnym zakupie zestawu MAXI.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurde z tymi petami to chyba nie jest tak samo jednak :)
http://www.edieta.pl/porady_odchudzanie.php?nr=16
CAT
|