« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-13 19:21:51
Temat: Re: dobra kruszonkaSprawdzone:
80 gr maki
50 gr cukru
50 gr margaryny
sol
aromat smietankowy/waniliowy
Skladniki tozcierac dlonmi do uzyskania odpowiednich wielkosci kruszonek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-13 20:20:04
Temat: Re: dobra kruszonkaPewnego pięknego dnia, a był(a) to środa, 13 kwietnia 2005 15:13 użytkownik
Aga, sącząc kawkę, wyklepał:
> Jak zrobic dobra kruszonke do ciasta drozdzowego? Nigdy tego nie
> robilam, ale maz zamowil ciasto drozdzowe z kruszonka (takie jak u mamy
> heh, wiec musze sie starac ;) ). Drozdzowe umiem, tylko ta kruszonka?
> Kiedy ja sypac - na poczatku, pod koniec pieczenia?
Ja posypuję ciasto przed włożeniem do piekarnika. Proporcje ustalam mniej
więcej takie: tyle samo tłuszczu (masło lub margaryna), mąki i cukru.
Rozcieram składniki w rękach, aż się połączą. Jeśli za bardzo się lepią (są
za duże kawały), dodaję odrobinę mąki i tak aż do momentu, kiedy kruszonka
osiągnie zadowalające stadium.
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 20:21:05
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:d3jule$ekj$1@inews.gazeta.pl...
>
> Ja posypuję ciasto przed włożeniem do piekarnika. Proporcje ustalam mniej
> więcej takie: tyle samo tłuszczu (masło lub margaryna), mąki i cukru.
Margaryna????
A może?
Ceres - podnosi interes!
> Rozcieram składniki w rękach, aż się połączą. Jeśli za bardzo się lepią
(są
> za duże kawały), dodaję odrobinę mąki i tak aż do momentu, kiedy kruszonka
> osiągnie zadowalające stadium.
>
No tak to roztropnie trzeba robić!
toto dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 20:23:36
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
> > Powiedz Olu, skąd u Ciebie, pomimo bycia żakiem (żaczką) takie zacięcie
do
> > kuchni?
>
> Po pierwsze lubię jeść, po drugie lubię się w kuchni hmm, zabrzmi
banalnie,
> ale twórczo realizować. No i pomagam przez to Mamie, dodatkowo
wprowadzając
> własne innowacje do tradycyjnej Maminej kuchni :>
> Wiadomo, że czasami nie ma czasu, bo kolokwia, bo cośtam, ale godzina w
> kuchni potrafi też odstresować i odprężyć.
>
Jesteś chyba wyjątkiem pośród fast-food' owego pokolenia.
toto dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-14 06:45:39
Temat: Re: dobra kruszonkaWaldemar Krzok napisał(a):
> kruszonkę lubię, ale reszty ciasta nie. Nie będę piekł samej kruszonki.
>
No to może jakieś crumble? To głównie kruszonka + owoce.
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-14 09:32:04
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Paula" <...@...C> napisał w wiadomości
news:d3jrmr$1o1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Sprawdzone:
> 80 gr maki
> 50 gr cukru
> 50 gr margaryny
> sol
> aromat smietankowy/waniliowy
O tempora, o mores. Margaryna i aromat w kruszonce. Brrrr.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-14 09:44:55
Temat: Re: było: dobra kruszonka (OT) PRYWATAMargola napisał(a):
>
> Margola
Margolu, proszę sprawdź pocztę na adresie mailowym z którego piszesz
albo napisz do mnie.
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-14 10:00:09
Temat: Re: dobra kruszonkaOn Thu, 14 Apr 2005 08:45:39 +0200, "A.L." <a...@n...pl>
wrote:
>Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> kruszonkę lubię, ale reszty ciasta nie. Nie będę piekł samej kruszonki.
>>
>No to może jakieś crumble? To głównie kruszonka + owoce.
O to to! To TYLKO kruszonka i owoce
A sama kruszonka, ugnieciona troche na blasze to przeciez
shortbread....
Pierz, wielbiciel i jednego i drugiego i wydlubywacz kruszonki z
ciast drozdzowych
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |