« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-13 13:13:35
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Aga" <a...@B...poczta.onet.plTO> napisał w wiadomości
news:d3j58n$2keu$1@node2.news.atman.pl...
> Jak zrobic dobra kruszonke do ciasta drozdzowego? Nigdy tego nie
> robilam, ale maz zamowil ciasto drozdzowe z kruszonka (takie jak u mamy
> heh, wiec musze sie starac ;) ). Drozdzowe umiem, tylko ta kruszonka?
> Kiedy ja sypac - na poczatku, pod koniec pieczenia?
>
Kruszonka to w sumie mieszanina masła, cukru i mąki. Sypie się ją przed
włożeniem do pieca.
Ale najlepiej zapytaj szanowną świekrę, jak ona to robi. Zrobisz wtedy tak
samo, jak "Mamusia". Frakcja Mężusia będzie w niebiesiech.
toto dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-13 13:13:49
Temat: dobra kruszonkaJak zrobic dobra kruszonke do ciasta drozdzowego? Nigdy tego nie
robilam, ale maz zamowil ciasto drozdzowe z kruszonka (takie jak u mamy
heh, wiec musze sie starac ;) ). Drozdzowe umiem, tylko ta kruszonka?
Kiedy ja sypac - na poczatku, pod koniec pieczenia?
aga z problemem kruszonkowym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:15:14
Temat: Re: dobra kruszonkaAga wrote:
> Jak zrobic dobra kruszonke do ciasta drozdzowego? Nigdy tego nie
> robilam, ale maz zamowil ciasto drozdzowe z kruszonka (takie jak u mamy
> heh, wiec musze sie starac ;) ). Drozdzowe umiem, tylko ta kruszonka?
> Kiedy ja sypac - na poczatku, pod koniec pieczenia?
przed pieczeniem. Przynajmniej tak się u nas w domu robiło. Sam
kruszonki nie mieszałem, ale składniki to masło, mąka i cukier.
Proporcji nie znam, bo nie lubię ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:19:36
Temat: Re: dobra kruszonkaDnia Wed, 13 Apr 2005 15:13:49 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Aga*, w
wiadomości news:<news:d3j58n$2keu$1@node2.news.atman.pl> zawarł, co
następuje:
> Jak zrobic dobra kruszonke do ciasta drozdzowego? Nigdy tego nie
> robilam, ale maz zamowil ciasto drozdzowe z kruszonka (takie jak u mamy
> heh, wiec musze sie starac ;) ). Drozdzowe umiem, tylko ta kruszonka?
> Kiedy ja sypac - na poczatku, pod koniec pieczenia?
>
> aga z problemem kruszonkowym
na dwie duże blachy placka robię kruszonkę z kostki masła (250g), 2 szklanek
mąki i 2 szklanek cukru. wykłada się przed pieczeniem, duże grudki mocniej
zbrylonej kruszonko łatwiej wydłubać ;)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:19:55
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
>
> przed pieczeniem. Przynajmniej tak się u nas w domu robiło. Sam
> kruszonki nie mieszałem, ale składniki to masło, mąka i cukier.
> Proporcji nie znam, bo nie lubię ;-)
>
Jak można nie lubić kruszonki...???
toto dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:25:56
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
>
> na dwie duże blachy placka robię kruszonkę z kostki masła (250g), 2
szklanek
> mąki i 2 szklanek cukru. wykłada się przed pieczeniem, duże grudki mocniej
> zbrylonej kruszonko łatwiej wydłubać ;)
>
Powiedz Olu, skąd u Ciebie, pomimo bycia żakiem (żaczką) takie zacięcie do
kuchni?
toto dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:34:50
Temat: Re: dobra kruszonkadoto wrote:
>>przed pieczeniem. Przynajmniej tak się u nas w domu robiło. Sam
>>kruszonki nie mieszałem, ale składniki to masło, mąka i cukier.
>>Proporcji nie znam, bo nie lubię ;-)
>>
>
> Jak można nie lubić kruszonki...???
kruszonkę lubię, ale reszty ciasta nie. Nie będę piekł samej kruszonki.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:45:15
Temat: Re: dobra kruszonka
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
>
> kruszonkę lubię, ale reszty ciasta nie. Nie będę piekł samej kruszonki.
>
:)))))
No to jest również dylemat mego przyjaciela - jak upiec samą kruszonkę.
toto dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 13:53:02
Temat: Re: dobra kruszonkadoto napisał(a):
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
>
>>kruszonkę lubię, ale reszty ciasta nie. Nie będę piekł samej kruszonki.
>>
>
> :)))))
> No to jest również dylemat mego przyjaciela - jak upiec samą kruszonkę.
To żaden dylemat. Albo coś ukrywa ;-)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-13 15:59:39
Temat: Re: dobra kruszonkaDnia Wed, 13 Apr 2005 15:25:56 +0200, Waćpanna lub Waćpan *doto*, w
wiadomości news:<news:d3j6to$rpo$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Powiedz Olu, skąd u Ciebie, pomimo bycia żakiem (żaczką) takie zacięcie do
> kuchni?
Po pierwsze lubię jeść, po drugie lubię się w kuchni hmm, zabrzmi banalnie,
ale twórczo realizować. No i pomagam przez to Mamie, dodatkowo wprowadzając
własne innowacje do tradycyjnej Maminej kuchni :>
Wiadomo, że czasami nie ma czasu, bo kolokwia, bo cośtam, ale godzina w
kuchni potrafi też odstresować i odprężyć.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |