| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-16 09:00:09
Temat: dżem truskawkowyZ okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę. Tylko ja
w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak babciny - bez jakiś
cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam, ale jakoś ciężko mi znaleźć
coś z proporcjami sensownymi (babci dżem miał lekko kwaskowaty posmak).
Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-16 18:50:13
Temat: Re: dżem truskawkowym. wrote:
> Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę. Tylko ja
> w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak babciny - bez jakiś
> cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam, ale jakoś ciężko mi znaleźć
> coś z proporcjami sensownymi (babci dżem miał lekko kwaskowaty posmak).
> Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
>
> m.
>
>
Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-19 11:05:46
Temat: Re: dżem truskawkowyW artykule news:e6uulc$a1h$1@nemesis.news.tpi.pl,
niejaki(a): Ka5ka_ z adresu <a...@W...pl> napisał(a):
> m. wrote:
>> Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę.
>> Tylko ja w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak
>> babciny - bez jakiś cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam,
>> ale jakoś ciężko mi znaleźć coś z proporcjami sensownymi (babci dżem
>> miał lekko kwaskowaty posmak). Wiecie może jak zrobić takie
>> truskawkowo -kwaskowate cudo? m.
>>
>>
> Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
> Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
> gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
> długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
> tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
> tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
> truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
> doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
> bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
> smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
> Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
> Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
co zrobilas zeby nie ciemnial
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-19 11:09:15
Temat: Re: dżem truskawkowym. <m...@W...pl> napisał(a):
> Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę. Tylko ja
> w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak babciny - bez jakiś
> cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam, ale jakoś ciężko mi znaleźć
> coś z proporcjami sensownymi (babci dżem miał lekko kwaskowaty posmak).
> Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
>
> m.
Tak mi się skojarzyło:
BABCIA
Dżemik? Truskawkowy?
LAMIA
Dostaniesz cały słoik, jeżeli coś mi powiesz.
BABCIA
A czy ja mogę spróbować, czy aby nie jest mdły? Mmmm, kwaskowy, dobry...
pozdrawiam :-) turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-19 13:22:48
Temat: Re: dżem truskawkowyonet.pl wrote:
> W artykule news:e6uulc$a1h$1@nemesis.news.tpi.pl,
> niejaki(a): Ka5ka_ z adresu <a...@W...pl> napisał(a):
>> Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
>> Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
>> gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
>> długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
>> tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
>> tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
>> truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
>> doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
>> bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
>> smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
>> Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
>> Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
>
> co zrobilas zeby nie ciemnial
> Jędrek
Cały "myk" polega na tym, żeby odebrać odpowiednią ilość soku i nie
gotować za długo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-19 21:32:44
Temat: Re: dżem truskawkowy
Użytkownik "turecky " <t...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:e760kr$5d$1@inews.gazeta.pl...
> m. <m...@W...pl> napisał(a):
>
> > Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę. Tylko
ja
> > w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak babciny - bez
jakiś
> > cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam, ale jakoś ciężko mi
znaleźć
> > coś z proporcjami sensownymi (babci dżem miał lekko kwaskowaty posmak).
> > Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
> >
> > m.
>
> Tak mi się skojarzyło:
>
> BABCIA
> Dżemik? Truskawkowy?
> LAMIA
> Dostaniesz cały słoik, jeżeli coś mi powiesz.
> BABCIA
> A czy ja mogę spróbować, czy aby nie jest mdły? Mmmm, kwaskowy, dobry...
A ja dałam ciała. Się nie doczekałam na posty bo truskawki się męczyły i
kiszka wyszła. Jak dla mnie, bo TŻ zje niemal wszystko (poza wątróbką i
plackami ziemniaczanymi). Za słodkie. Ale dałam ciała na całej linii (nie
powiem co schrzaniłam. bo mi strasznie wstyd). Dobrze że to 7 niedużych
słoików. Resztę zrobię inaczej. Dziękuję i za przepis i za przypomnienie -
obejrzałoby się znów, po raz n-ty.
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-19 22:37:29
Temat: Re: dżem truskawkowy
----- Original Message -----
From: "m." <m...@W...pl>
|
| A ja dałam ciała. Się nie doczekałam na posty bo truskawki się męczyły i
| kiszka wyszła. Jak dla mnie, bo TŻ zje niemal wszystko (poza wątróbką i
| plackami ziemniaczanymi). Za słodkie. Ale dałam ciała na całej linii (nie
| powiem co schrzaniłam. bo mi strasznie wstyd). Dobrze że to 7 niedużych
| słoików. Resztę zrobię inaczej. Dziękuję i za przepis i za przypomnienie -
| obejrzałoby się znów, po raz n-ty.
| m.
zaraz dam Ci recepte jak to nadrobic:
dzem z truskawek jest na ogol zbyt slodki..
znacznie lepiej lekko rozdrobnic truskawki, zasypac cukrem i zamrozic w
niewielkich pojemnikach ..
w zimeie toot wyjmujesz.. zapach - oszalamiajacy.. wszystko da sie zrobic.. bo
sa jak swieze :)
smacznego :)
Barbara
ps
oczywiscie moze je zmiksowac z cukrem i tez bedzie super polewa do wielu deserow
:)
a dzemy lepiej robic z pozniejszych owocow :)
zaraz beda porzeczki..
z nich sie swietnie robi galaretki z kolei ..
B.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-20 06:19:44
Temat: Re: dżem truskawkowy
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:076201c693f1$196f8c20$2b016957@homeb60zjvrlf5..
.
> zaraz dam Ci recepte jak to nadrobic:
> dzem z truskawek jest na ogol zbyt slodki..
> znacznie lepiej lekko rozdrobnic truskawki, zasypac cukrem i zamrozic w
> niewielkich pojemnikach ..
> w zimeie toot wyjmujesz.. zapach - oszalamiajacy.. wszystko da sie
zrobic.. bo
> sa jak swieze :)
Nie da rady. Za często się przeprowadzam a tachanie w nowe tymczasowe
miejsce mieszkania mrożonek nie jest najlepszym pomysłem (stwierdzono
empirycznie)
> ps
> oczywiscie moze je zmiksowac z cukrem i tez bedzie super polewa do wielu
deserow
zmiksowałam z cukrem, dodałam pseudo-szampana zamroziłam i mam własny
pseudo-sorbet. Ciut przeszkadzają wytrącone kryształki, ale ja truskawki to
niemal w każdej postaci i ilości wchłonę.
> a dzemy lepiej robic z pozniejszych owocow :)
> zaraz beda porzeczki..
> z nich sie swietnie robi galaretki z kolei ..
to ja poproszę konkrety ale takie bardzo konkretne :) Coś co jest
oczywiste dla większości osób to dla mnie akurat w przypadku dżemów czy
innych przetworów nie jest wcale oczywiste.
pozdrawiam
m. (co się pewnie znów przeprowadzi na wiosnę tym razem, ale za to daleko)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-20 10:18:03
Temat: Re: dżem truskawkowy
m. napisał(a):
>
> Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
>
> m.
Moja żona do truskawek dodała poziomek moga być ogrodowe. Dżem
schodził w pierwszej kolejności. Wystarczy mała ilość tak aby był
zapach. Cudo
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |