Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: Ka5ka_ <a...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dżem truskawkowy
Date: Fri, 16 Jun 2006 20:50:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <e6uulc$a1h$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e6toed$r0e$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: abyd131.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1150483949 10289 83.9.23.131 (16 Jun 2006 18:52:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jun 2006 18:52:29 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.4 (X11/20060516)
In-Reply-To: <e6toed$r0e$1@achot.icm.edu.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270976
Ukryj nagłówki
m. wrote:
> Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę. Tylko ja
> w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak babciny - bez jakiś
> cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam, ale jakoś ciężko mi znaleźć
> coś z proporcjami sensownymi (babci dżem miał lekko kwaskowaty posmak).
> Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
>
> m.
>
>
Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
|