Data: 2006-06-16 18:50:13
Temat: Re: dżem truskawkowy
Od: Ka5ka_ <a...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
m. wrote:
> Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę. Tylko ja
> w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak babciny - bez jakiś
> cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam, ale jakoś ciężko mi znaleźć
> coś z proporcjami sensownymi (babci dżem miał lekko kwaskowaty posmak).
> Wiecie może jak zrobić takie truskawkowo -kwaskowate cudo?
>
> m.
>
>
Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
|