Data: 2006-06-19 13:22:48
Temat: Re: dżem truskawkowy
Od: Ka5ka_ <a...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
onet.pl wrote:
> W artykule news:e6uulc$a1h$1@nemesis.news.tpi.pl,
> niejaki(a): Ka5ka_ z adresu <a...@W...pl> napisał(a):
>> Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
>> Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
>> gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
>> długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
>> tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
>> tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
>> truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
>> doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
>> bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
>> smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
>> Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
>> Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
>
> co zrobilas zeby nie ciemnial
> Jędrek
Cały "myk" polega na tym, żeby odebrać odpowiednią ilość soku i nie
gotować za długo.
|