Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "onet.pl" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dżem truskawkowy
Date: Mon, 19 Jun 2006 13:05:46 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 28
Message-ID: <e760ec$dal$1@news.onet.pl>
References: <e6toed$r0e$1@achot.icm.edu.pl> <e6uulc$a1h$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: alfa.azory.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1150715149 13653 62.233.214.34 (19 Jun 2006 11:05:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Jun 2006 11:05:49 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: 3OeRT6o6uDaHBYaBfGQsd/JZDVjEvX/P
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:271044
Ukryj nagłówki
W artykule news:e6uulc$a1h$1@nemesis.news.tpi.pl,
niejaki(a): Ka5ka_ z adresu <a...@W...pl> napisał(a):
> m. wrote:
>> Z okazji wolnego dnia chcę się zabrać za zrobienie dźemów na zimę.
>> Tylko ja w tej kwestii jestem debiutantką, a chcę zrobic dżem jak
>> babciny - bez jakiś cukrów żelujących i innych wynalazków. Googlam,
>> ale jakoś ciężko mi znaleźć coś z proporcjami sensownymi (babci dżem
>> miał lekko kwaskowaty posmak). Wiecie może jak zrobić takie
>> truskawkowo -kwaskowate cudo? m.
>>
>>
> Ja robię po prostu tak, że zasypuję truskawki cukrem w jakiejś misie.
> Po pewnym czasie zbieram sok oddzielnie, a truskawki pakuję do gara i
> gotuję mieszając. Sok oddzielam, żeby nie zagęszczać przetworów zbyt
> długo, jednak raczej nie należy "wyciskać" owoców z tego soku - odlać
> tylko to, co samo wypłynie. Nie dodaję żadnych cukrów żelujących, a i
> tak robi się ładny i całkiem gęsty dżemik z samych "ciałek"
> truskawkowych. Za pierwszym razem wychodził mi ciemniejący, ale
> doszłam do takiej wprawy, że teraz ma całkiem ładny czerwony kolorek
> bez żadnych dodatków i co ważne: czysty, lekko kwaskowaty truskawkowy
> smak. Cukru dodaję tak "na oko" i do smaku, więc proporcji nie podam.
> Sok przelewa się po przegotowaniu do oddzielnych słoików jako syrop.
> Tak więc najprostszy przepis: truskawki i cukier.
co zrobilas zeby nie ciemnial
Jędrek
|