Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.nas
k.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "IDA" <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: dzien dobry wszystkim
Date: Fri, 27 Jul 2001 16:16:42 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 17
Message-ID: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: localhost.localdomain
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 996243402 25983 127.0.0.1 (27 Jul 2001 14:16:42 GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jul 2001 14:16:42 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 213.76.36.152
X-Original-NNTP-Posting-From: pa152.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60050
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich,
wlasnie wrocilam z Francji, gdzie wsrod wielu innych pysznych rzeczy jadlam takie
ciacho:
CIASTO BRZOSKWINIOWO GRUSZKOWE
ciasto:
Ubic 3 cale jajka, 20 dkg cukru pudru i sczypte soli, dodac 15 dkg miekkiego masla,
25 dkg maki i cukier waniliowy. Dokladnie wymieszac. Do ciasta wkroic dwie obrane i
pokrojone w kostke niezbyt twarde gruszki. Dodac 4 lyzki likieru gruszkowego ( mozna
zastapic brandy, rumem, albo sokiem z cytryny). Umiescic w natluszczonej tortownicy
( sredniej wielkosci). Odcedzic polowki brzoskwin z syropu ( 1 puszka). Syrop
zachowac, a owoce ulozyc na wierzchu ciasta
Piec w temp. 180C przez okolo 50 min.
W tym czasie przygotowac SOS:
w rondelku zagotowac 25 dkg namoczonych wczesniej suszonych moreli, 10 dkg cukru i
syrop z brzeoskwin. Gdy sie zagotuje, zmniejszyc plomien i gotowac, az morele
zmiekna. Dodac sok z 1 cytryny, albo 2 lyzki likieru gruszkowego. Skaldniki sosu
zmiksowac i mocno ochlodzic
Podawac z cieplym ciastem
bardzo smaczne, bardzo slodkie, pewnie kaloryczne :-)
pozdrawiam IDA
--
==========================================
POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|