Data: 2002-02-26 13:04:52
Temat: empanadas jako wkupne: może być?
Od: "Magda S" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
w ramach wkupnego podaję przepis na pierożki argentyńskie (empanadas) z
farszem kukurydziano-cebulowym. Przepis pochodzi z "Wysokich Obcasów", z
rubryki p. Kręglickiej. Przymierzałam się do niego jakieś pół roku :-)
na 6-8 osób
Ciasto na pierogi:
1kg mąki
300 g smalcu (może być masło, ja zrobiłam ze smalcem ufff)
sól, ciepła woda
Zagniatamy ciasto, wałkujemy, wykrawamy, nadziewamy farszem:
puszka kukurydzy
tyle samo posiekanej cebuli
sól, pieprz
wymieszać w/w
Pierogi można piec na blasze (nie testowałam) lub smażyć w oleju.
Użyłam więc frytownicy i w temp. 160 stopni
smażyłam partie po ok. 5minut (aż nabiorą złotego kolorku)
Pierogi są baaardzo sycące.
Do tego polecam sos:
4 ząbki czosnku
pieprz, sól
1/4 szklanki czerwonego winnego octu
1 łyżeczka suszonego oregano
szklanka liści pietruszki
Wszystko zmiksować, poetm stopniowo dolewać pół szklanki oliwy i znów
delikatnie zmiksować.
Miksturę odstawić na czas lepienia pierogów. Polewać pierożki na talerzu.
Smacznego!
Magda
|