« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-09 21:28:28
Temat: emulgatoryWitam wszystkich
Troche temu, pytalam o przepis na lody. Otrzymalam odpowiedz, za co
serdecznie dziekuje.
W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i czy
mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
pozdrowionka
Magda Filipowicz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-10 11:05:37
Temat: Re: emulgatoryJa mam pyszny przepis na lody, postaram się go dziś poszukać w domu i jutro
wrzucę na grupę.
Pozdrawiam
Barbara
Użytkownik "Magda" <m...@p...com> napisał w wiadomości
news:8rtcpg$41c$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Witam wszystkich
> Troche temu, pytalam o przepis na lody. Otrzymalam odpowiedz, za co
> serdecznie dziekuje.
> W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i czy
> mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
> z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
> pozdrowionka
> Magda Filipowicz
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-10 11:49:44
Temat: Re: emulgatoryPo co ten emulgator???
Wystarczy, ze jest w prawie kazdym kupnym produkcie!!
Ela
Magda <m...@p...com> wrote in message
news:8rtcpg$41c$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Witam wszystkich
> Troche temu, pytalam o przepis na lody. Otrzymalam odpowiedz, za co
> serdecznie dziekuje.
> W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i czy
> mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
> z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
> pozdrowionka
> Magda Filipowicz
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-10 17:38:29
Temat: Re: emulgatoryMagda <m...@p...com> wrote:
> Witam wszystkich
> Troche temu, pytalam o przepis na lody. Otrzymalam odpowiedz, za co
> serdecznie dziekuje.
> W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest
Substancja pozwalajaca na utworzenie sie emulsji, czyli mieszaniny dwoch
plynow, normalnie nie mieszajacych sie, np. wody i tluszczu. W kuchni
jako emulgatory sluza m.in. zoltko jaja, czosnek, musztarda.
> i czy
> mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
zob. wyzej
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 07:57:25
Temat: Re: emulgatoryUżytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1eiawpa.62oab61gbw77kN%w...@t...com.pl...
> Magda <m...@p...com> wrote:
>
> > Witam wszystkich
> > Troche temu, pytalam o przepis na lody. Otrzymalam odpowiedz, za co
> > serdecznie dziekuje.
> > W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest
>
> Substancja pozwalajaca na utworzenie sie emulsji, czyli mieszaniny dwoch
> plynow, normalnie nie mieszajacych sie, np. wody i tluszczu. W kuchni
> jako emulgatory sluza m.in. zoltko jaja, czosnek, musztarda.
>
Mysle, ze do lodow najlepszy bylby czosnek :D Juz sobie to wyobrazam. Mniam.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 19:39:59
Temat: Re: emulgatoryOn Wed, 11 Oct 2000 09:57:25 +0200, "Jader" <j...@p...com.pl>
wrote:
>
>Mysle, ze do lodow najlepszy bylby czosnek :D Juz sobie to wyobrazam. Mniam.
No... Kilku moich kolegow w Abchazji poszlo sobie na lody. Mnie akurat
ten pomysl wowczas do lba nie wpadl - historyjke znam wiec jedynie z
ich wynurzen (a przezywali doznany szok dlugo...) Otoz nacieli sie na
lokalny rodzaj lodow ukreconych z czegos bialego, zimnego, z dodatkiem
soli, pieprzu, ostrej papryki i co tam jeszcze poludnowe narody lubia
uzywac jako przyprawy...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-12 12:32:21
Temat: Re: emulgatoryMagda napisał(a):
>
> Witam wszystkich
> Troche temu, pytalam o przepis na lody. Otrzymalam odpowiedz, za co
> serdecznie dziekuje.
> W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i czy
> mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
Nie bede wyjasniac co to jest, bo przed chwila ktos juz zrobil. Niestety
nie pamietam dokladnie skladu tego dodawanego do lodow (kilka lat juz
minelo), w kazdym razie byla to mieszanka naturalnych substancji, m.in.
lecytyny (chyba nic nie pomieszalam). Dzieki niemu lody wloskie sa
wlasnie takie kremowe. Robiac lody domowym sposobem (ale nie z proszku)
dodaje sie m.in. jajka i chyba one pelnia te funkcje.
pozdrawiam
Theli
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 17:26:42
Temat: Odp: emulgatory
> > W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i
czy
> > mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
>
> Nie bede wyjasniac co to jest, bo przed chwila ktos juz zrobil. Niestety
> nie pamietam dokladnie skladu tego dodawanego do lodow (kilka lat juz
> minelo), w kazdym razie byla to mieszanka naturalnych substancji, m.in.
> lecytyny (chyba nic nie pomieszalam). Dzieki niemu lody wloskie sa
> wlasnie takie kremowe. Robiac lody domowym sposobem (ale nie z proszku)
> dodaje sie m.in. jajka i chyba one pelnia te funkcje.
lecytyny nie pomieszałeś to emulgator emulsji O/W(olej w wodzie) oraz
stabilizator emulsji typu W/O ale o tym żeby dawał kremową fakturę to nie
słyszałem (ale wcale nie musiałem). Co do żółtek owszem zawierają dobry
naturalny emulgator - cholesterynę (tu ja mam nadzieję że nie pomyliłem się)
zresztą jest to emulgator typu W/O
teraz ja mam pytanie - czy loody to emulsja W/O czy O/W? i jak się do tego
mają ww emulgatory?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |