Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.man.lodz.pl!not-for-mail
From: "Yossar" <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: emulgatory
Date: Fri, 13 Oct 2000 19:26:42 +0200
Organization: LODMAN - Metropolitan Area Network in LODZ, Poland
Lines: 22
Message-ID: <8s7h7q$c47$1@kujawiak.man.lodz.pl>
References: <8rtcpg$41c$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <3...@n...pl>
NNTP-Posting-Host: lenart.retsat1.com.pl
X-Trace: kujawiak.man.lodz.pl 971458618 12423 212.191.162.173 (13 Oct 2000 17:36:58
GMT)
X-Complaints-To: a...@m...lodz.pl
NNTP-Posting-Date: 13 Oct 2000 17:36:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35438
Ukryj nagłówki
> > W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i
czy
> > mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
>
> Nie bede wyjasniac co to jest, bo przed chwila ktos juz zrobil. Niestety
> nie pamietam dokladnie skladu tego dodawanego do lodow (kilka lat juz
> minelo), w kazdym razie byla to mieszanka naturalnych substancji, m.in.
> lecytyny (chyba nic nie pomieszalam). Dzieki niemu lody wloskie sa
> wlasnie takie kremowe. Robiac lody domowym sposobem (ale nie z proszku)
> dodaje sie m.in. jajka i chyba one pelnia te funkcje.
lecytyny nie pomieszałeś to emulgator emulsji O/W(olej w wodzie) oraz
stabilizator emulsji typu W/O ale o tym żeby dawał kremową fakturę to nie
słyszałem (ale wcale nie musiałem). Co do żółtek owszem zawierają dobry
naturalny emulgator - cholesterynę (tu ja mam nadzieję że nie pomyliłem się)
zresztą jest to emulgator typu W/O
teraz ja mam pytanie - czy loody to emulsja W/O czy O/W? i jak się do tego
mają ww emulgatory?
|